miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Cea mai complicată încuietoare din lume se află într-o biserică din...

FOTO Cea mai complicată încuietoare din lume se află într-o biserică din România. E celebră și deține un record

Date:

Știri relevante

spot_img

Uşa sacristiei bisericii din Biertan, veche de sute de ani, deţine recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”. A fost numită chiar „o bijuterie a tehnologiei medievale”.

Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, toate amplasate în centrul așezării, pe un deal. Puțină lume știe că uşa sacristiei deţine recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”.

Cea mai complicată încuietoare din lume se află într-o biserică din România. E celebră și deține un record

Construită la 1515 de meșteri locali, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a devenit celebră la nivel mondial după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială.

Aici a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.

Totodată, ușa constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită intarsiilor și a sistemului original de închidere, care funcționează și astăzi.

Se acționa cu o manivelă și o cheie

Uşa de la încăperea( sacristie) în care preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba și în care se află obiecte de cult prețioase a fost realizată din scânduri groase de stejar de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, în anul 1515. 

Pe aceasta a fost montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei.

Citește și: Povestea primei românce doctor în filosofie la Sorbona: Refuză catedre în SUA, comuniștii o pensionează forțat și o închid

Practic, uşa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele.

Se spune că tot în sacristie sătenii își păstrau banii când erau amenințași de război, motiv pentru care s-a construit o încuietoare atât de complicată, potrivit digi24.ro.

„O bijuterie a tehnologiei medievale”

Acest sistem de închidere a fost catalogat de reprezentanții World Record Academy ca fiind „o bijuterie a tehnologiei medievale”. De asemenea, în biserica fortificată din Biertan se află şi cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483.

De asemenea, fortificațiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate țărănească.

Încuietoarea de la Biertan

Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea.

La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul și clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est și are la parter un mausoleu care adăpostește, din 1913, mormintele prelaților acestei biserici, potrivit news.ro.

Biserica din Biertan, în UNESCO

Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare.

Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă.

De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.

Citește și: Povestea Ecaterinei, femeia care a salvat Unirea Principatelor Române. Moare de holeră la doar 40 de ani

Dispunerea celor 3 incinte ce înconjoară biserica, cele 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane ne dezvăluie lucruri atât de interesante legate de viaţa zilnică a locuitorilor.

Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului (azi o mică librărie e amenajată aici), iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască.

Biserica fortificată de la Biertan este obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut