La poalele Munților Apuseni, se găsește o mică bijuterie arhitecturală. Cetatea Ciorii, cunoscută și sub numele de Varjúvár, a fost o proprietate a celebrului arhitect și poet Károly Kós, ale cărui realizări în arhitectură se leagă de mai multe clădiri semnificative din Ţara Călatei din România și Ungaria.
La doar doi pași de Cluj, în județul Sălaj, se ascunde o mică bijuterie arhitecturală, Cetatea Ciorii, sau Varjúvár, care a aparținut renumitului arhitect Károly Kós, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria.
Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele Munților Apuseni
Situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul ce duce peste deal la Huedin, castelul pare desprins dintr-o carte cu povești. Fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, a fost proiectată de celebrul arhitect și poet Kós Károly, într-o manieră absolut unică.
La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, urmând drumul care duce spre Gilău, respectiv Căpușu Mare, înainte de a intra în satul clujean Nadășu, un indicator amplasat pe partea dreaptă a drumului șerpuit și foarte îngust vă semnalează direcția spre Cetatea Varjúvár.
La ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.
Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă, castelul este ascuns printre copaci, în liniștea pădurii, între dealurile Călatei, potrivit ȘtirideCluj.ro.
