luni, iulie 22, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieFOTO Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele Munților Apuseni. Aici trăiesc...

FOTO Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele Munților Apuseni. Aici trăiesc urmașii arhitectului Károly Kós

Date:

Știri relevante

spot_img

La poalele Munților Apuseni, se găsește o mică bijuterie arhitecturală. Cetatea Ciorii, cunoscută și sub numele de Varjúvár, a fost o proprietate a celebrului arhitect și poet Károly Kós, ale cărui realizări în arhitectură se leagă de mai multe clădiri semnificative din Ţara Călatei din România și Ungaria.

La doar doi pași de Cluj, în județul Sălaj, se ascunde o mică bijuterie arhitecturală, Cetatea Ciorii, sau Varjúvár, care a aparținut renumitului arhitect Károly Kós, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria.

Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele Munților Apuseni

Situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul ce duce peste deal la Huedin, castelul pare desprins dintr-o carte cu povești. Fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, a fost proiectată de celebrul arhitect și poet Kós Károly, într-o manieră absolut unică.

La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, urmând drumul care duce spre Gilău, respectiv Căpușu Mare, înainte de a intra în satul clujean Nadășu, un indicator amplasat pe partea dreaptă a drumului șerpuit și foarte îngust vă semnalează direcția spre Cetatea Varjúvár.

La ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.

Citește și: Dragoș Zaharia, omul care a adus lumină în rândul pacienților cu scleroză, a încetat din viață! A fost fondatorul SPEROMAX

Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă, castelul este ascuns printre copaci, în liniștea pădurii, între dealurile Călatei, potrivit ȘtirideCluj.ro.

Este singurul castel locuit din România Foto salajulliberro
author avatar
Valentina Curac
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut