marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Eroii Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru comemorați la Alba Iulia....

FOTO Eroii Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru comemorați la Alba Iulia. Au fost inaugurate două alei în cinstea memoriei lor

Date:

Știri relevante

spot_img

Ieri, orașul Alba Iulia a fost martorul unei emoționante ceremonii de comemorare a celor doi eroi, Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru. Cu acest prilej, au fost inaugurate două alei în Cetatea Alba Carolina, dedicate memoriei lor.

Inițiat de Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Garnizoana locală, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, evenimentul a reunit comunitatea într-o zi de reflecție și omagiu pentru sacrificiul celor doi eroi.

Eroii Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru comemorați la Alba Iulia

“Evenimentul dedicat eroilor Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru, organizat de Primărie împreună cu Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” s-a desfășurat astăzi.

Un parastas de pomenire a avut loc la Cimitirul Eroilor, la mormântul sublocotenentului (post mortem) Vasile Claudiu Popa, azi împlinindu-se 10 ani de la dispariția tragică a concetățeanului nostru, căzut la datorie la 22 septembrie 2013, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan.

Citește și: Emilia Stelea, șefa de promoție a Colegiului Militar din Alba, omagiată cu placheta de onoare pentru performanțele sale: “Suntem mândri de tine”

Parastasul a fost urmat de ceremonialul de dezvelire a plăcuței ”Aleea Erou Vasile Claudiu Popa” și a plăcii comemorative omonime, amplasate pe clădirea „Ierihon”, aleea fiind situată între strada Mihai Viteazu și strada Militari.

Anterior acestui ceremonial, au fost montate pe clădirea fostului ”Comisariat de Război” plăcuța ”Aleea Erou Eftimie Croitoru” și placa comemorativă omonimă, aleea reprezentând tronsonul dintre strada Mihai Viteazu și strada Militari, adiacent acestei clădiri.

Soldatul pontonier Eftimie Croitoru a căzut eroic la 17 noiembrie 1944, în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru apărarea unui pod din Ungaria peste râul Tisa vital pentru Armata Română.

Citește și: FOTO Mircea Hava, după ce s-a întâlnit cu un grup din Alba la Bruxelles: “Fiecare albaiulian va avea un loc în Parlamentul European”

Am fost emoționat de participarea la eveniment a familiei eroului Vasile Claudiu Popa și a nepoatei eroului Eftimie Croitoru. Au onorat cu prezența autorități publice județene și locale, precum și preacucernici părinți, care au oficiat slujbele religioase.

Cinstirea eroilor reprezintă o datorie și o onoare, iar noi, ca și comunitate și țară, trebuie să înțelegem că astfel de momente fac parte din fibra neamului românesc. Ne apropie și ne unesc.”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia pe pagina de Facebook.

Aleea eroului Eftimie Croitoru – Foto: Facebook/Gabriel Pleșa
Aleea eroului Vasile Claudiu Popa – Foto: Facebook/Gabriel Pleșa

Eroul Vasile Claudiu Popa

“Sublocotenentul (pm) Claudiu Vasile Popa a căzut la datorie în data de 22 septembrie 2013 în Valea Tagab din Afganistan, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice. Tot în acea zi şi-a pierdut viaţa şi camaradul său de arme, eroul sublocotenent (pm) Adrian Postelnicu.

Militarul a fost decorat post mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari iar din partea Statelor Unite ale Americii a fost decorat cu „Steaua de Bronz”.

Claudiu Vasile Popa a absolvit Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 2004 şi a urmat apoi cursurile Şcolii Militare de Maiştrii Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Eroul şi-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forţelor speciale, fiind: scafandru, paraşutist, alpinist, trăgător de elită, controlor de trafic aerian, conductor ambarcaţiuni speciale.

Citește și: Minora din Crăciunelu de Jos, dată dispărută în urmă cu 4 zile, s-a întors acasă. Tânăra suferă de epilepsie

Anterior ceremoniei dedicată eroului Vasile Claudiu Popa, pe clădirea „Comisariatului” au fost montate plăcuța „Aleea Erou Eftimie Croitoru” și placa omonimă comemorativă. „Aleea Erou Eftimie Croitoru” reprezintă tronsonul dintre strada Mihai Viteazul și strada Militari, adiacentă clădirii „Comisariatului”.”, au scris reprezentanții Colegiului Militar.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut