vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Imagini inedite cu o „mașină de spălat” ecologică din Munții Apuseni....

FOTO Imagini inedite cu o „mașină de spălat” ecologică din Munții Apuseni. Frigul a decorat vâltoarea cu dantele de gheață

Date:

Știri relevante

spot_img

Imagini inedite cu o „mașină de spălat” ecologică din Munții Apuseni. Frigul din ultimele zile a transformat vâltoarea din localitatea Întregalde, decorând-o cu dantele de gheață.

O vâltoarea aflată pe Valea Gălzii, în inima Munților Trascău, a fost transformată de vremea rece într-o adevărată bijuterie naturală.

Imagini inedite cu o „mașină de spălat” ecologică din Munții Apuseni

Temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la înghețarea vâltoarei, iar perdeaua de gheață a oferit un peisaj de basm și un bun prilej de drumeții fotografilor și turiștilor.

Citește și: FOTO Zăpodie, tărâmul din Alba unde timpul s-a oprit în loc. Cum arată casele de paie ale cătunului din Apuseni

Vâltoarea, aflată în localitatea Întregalde, este una dintre ultimele „mașini de spălat” ecologice care s-au păstrat de-a lungul timpului în județul Alba.

Vâltoarea înghețată – Foto: Facebook

Aici, sătenii își spălau rufele într-un mod natural, fără detergenți.

Cum se curăță păturile și hainele la vâltoare?

Mașina de spălat arhaică inventată de oamenii munților, aflată pe Valea Gălzii, spală haine în mod ecologic.

Instalaţia foloseşte puterea apei pentru pâslirea ţesăturilor de lână, prin frecarea şi presarea lor între doi cilindri rotitori şi prin lovirea lor cu ciocane de lemn, într-un mediu cald şi umed.

Citește și: Slujbă la mormântul pustnicului din Alba care cunoștea gândurile oamenilor, la 104 ani de la naștere. I s-ar fi arătat Maica Domnului

Prin viteza apei care intră într-un jgheab de lemn, rufele sunt învârtite într-un vârtej şi spălate exact ca într-o maşină de spălat, doar că fără detergent şi fără funcţia de ”uscare”.

Cuva este făcută din scânduri (lăturoi), între care este lăsată o mică distanţă, pentru ca apa să poată ieşi.

De obicei vâltorile erau folosite mai mult primǎvara, înaintea sǎrbǎtorilor de Paşte, când localnicii fǎceau curǎţenia generalǎ şi aveau un numǎr mare de ţoluri, straie de pat, pǎretare, lepedee etc., care erau aduse de la depǎrtare, puse pe mǎgar, pe cai de povarǎ sau cu cǎruţele.

Vâltoarea înghețată – Foto: Facebook
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut