luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieFOTO Misterul celui mai vechi „computer” din lume: Inventat acum 2.000 de...

FOTO Misterul celui mai vechi „computer” din lume: Inventat acum 2.000 de ani, afișa mișcarea Universului

Date:

Știri relevante

spot_img

Un artefact antic numit mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi computer din lume, încă îşi păstrează secretele după mai bine de un secol de la descoperirea sa.

Dispozitivul acţionat manual, cu o vechime de circa 2.000 de ani, afişa mişcarea universului, trasând deplasarea celor cinci planete cunoscute la acea vreme, fazele lunii şi eclipsele solare şi lunare.

Modul exact în care mecanismul reuşea să realizeze aceste performanţe s-a dovedit însă greu de desluşit.

Misterul celui mai vechi „computer” din lume

Dispozitivul a fost găsit în 1901 în epava unei corăbii romane scufundate lângă insula grecească Antikythera de scufundătorii aflaţi în căutare de bureţi. Se crede că ambarcaţiunea şi-a găsit sfârşitul într-o furtună în secolul I e.n. între Creta şi Peloponez, în timpul unei călătorii către Roma din Anatolia, potrivit Agerpres.

Când a fost descoperit bizarul mecanism se află într-o cutie de lemn, decorată cu 2.000 de caractere şi este format din cel puţin 30 de rotiţe din bronz.

Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.. Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea.

Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apare până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat să îi descifreze funcţionarea şi scopul, folosind tehnici avansate de scanare şi modelare.

Citește și: FOTO Misterul bisericii din România care se află în pustietate. Ușile se deschid singure, o dată pe an

Nimeni nu știe exact cine și cum a construit acest mecanism, care a fost supranumit drept primul calculator analogic cunoscut din istorie.

Misterul legat de crearea și de funcționarea acestui mecanism a alimentat numeroase teorii, dintre care unele, extravagante, atribuie realizarea mecanismului reprezentanților unei civilizații extraterestre.

Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat:

Mecanismul Antikythera

„Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă… Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent… în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa”.

Calculatorul, pornit acum mai bine de 2.000 de ani

Mai nou, Christian Carman, istoric la Universitatea Quilmes din Argentina şi fizicianul James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA au analizat în detaliu fragmente din acest dispozitiv.

Astfel, ei au aflat că mecanismul a funcţionat prima dată cu o sută de ani înainte de data calculată iniţial. Mai exact, calculatorul fusese pornit pe 12 mai 205 î.e.n, potrivit historia.ro.

Citește și: De ce gorunul lui Horea, vechi de 400 de ani, a fost betonat? Misterul îngropat la rădăcina lui

Deocamdată nimeni nu ştie cine şi când a construit acest dispozitiv. Cert este că mecanismul este mult mai avansat pentru perioada din care datează.

Mecanismul a fost reconstituit în anii noștri. Atât mecanismul original, cât și reconstituirea sa modernă pot fi admirate de către cei pasionați de mistere și de tehnologie în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Arheologie din Atena, potrivit rfi.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut