luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuZlatnaFOTO O casă din județul Alba, recondiționată cu banii Regelui Charles. E...

FOTO O casă din județul Alba, recondiționată cu banii Regelui Charles. E veche de peste 170 de ani

Date:

Știri relevante

spot_img

Un proiect de restaurare al unei case vechi de 170 de ani din comuna Zlatna, județul Alba, primește sprijin financiar din partea Regelui Charles al Marii Britanii. Casa, denumită “Citeră”, va fi renovată de echipa “Ambulanța pentru Monumente”, care se ocupă de conservarea patrimoniului istoric.

Casa „Citeră” este o casă amplasată la nord-este de oraşul Zlatna într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbău. Este o casă specifică arhitecturii vernaculare a satelor risipite pe înălţimi, cum sunt cele din această zonă.

Casă veche de peste 170 de ani, recondiționată din banii Regelui Charles

Casa, pe lângă arhitectura simplă şi patina materialelor locale din care este construită are o inscriptie cu datarea momentului construcţiei – 1849 , rar întâlnită în arhitectura civilă rurală.

Învelitoarea clădirii, în momentul de faţă este din elemente ceramice de factură industrială care nu corespund perioadei de construcţie a clădirii dar nici cu materialele întâlnite local.

Citește și: Ce artiști vor cânta la Alba Iulia de 1 decembrie, la Festival de România? Va fi un maraton muzical

Pentru a reduce degradările din infiltraţii cât şi cele datorate încărcării învelitorii actuale, se va îndepărta învelitoarea din elemente ceramice de factura industrială, se va intervenii asupra structurii şarpantei, se vor înlocui laţii şi se va pune o învelitoare de şindrilă specifică zonei. În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii.

Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus, arată sursa.

Casa, denumită “Citeră”, va fi renovată de echipa “Ambulanța pentru Monumente”, care se ocupă de conservarea patrimoniului istoric – Foto: Ambulanța pentru Monumente

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.

Citește și: Primăria din Aiud construiește 20 de locuințe pentru tineri, fiecare cu câte două camere. Investiția este finanțată prin PNRR. Cât valorează

Prin intermediul proiectului se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunitaţilor locale sub stricta supraveghere şi îndrumare a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacţie a comunităţilor, a ministerului de resort şi a autorităţilor în faţa ameninţărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, „Ambulanţa pentru monumente”, a cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare, potrivit adevărul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut