După un an de la descoperirea unei fisuri în barajul lacului de acumulare Tăul Mare de la Roșia Montană, primăria inițiază măsuri pentru remedierea situației. Valoarea estimată a lucrărilor de punere în siguranță a barajului se ridică la 1.651.081 de lei.
Primăria Roșia Montană (Alba) organizează o procedură de achiziție publică de primă urgență pentru punerea în siguranță a barajului lacului de acumulare Tăul Mare. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 1.651.081 de lei, fără TVA.
Pericol pe barajul de la Roșia Montană
Potrivit documentației, Tăul Mare este cel mai extins și mai adânc tău de la Roșia Montană, amplasat la altitudinea de circa 1.000 de metri, pe valea superioară a Roșiei Montane.
Suprafața lacului este de circa 40.000 de metri pătrați, cu un volum de apă acumulat în spatele barajului de circa 160.600 de metri cubi. Lungimea barajului este de 120 de metri iar înălțimea de 25 de metri. Adâncimea maximă este de 10 de metri. Există o galerie de evacuare ape și turn de acces.
Având în vedere fisura descoperită în luna octombrie 2022 în barajul de la Tăul Mare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a dispus coborârea nivelului apei cu cel puțin cinci metri. De asemenea, a fost dispusă și amenajarea drumului de acces spre tău.
S-au stabilit două tronsoane care să asigure accesul la obiectiv: unul care să asigure accesul la conducta de preaplin și al doilea care să asigure legătura la baraj cât și la baza acestuia.
Accesul se va realiza din drumul asfaltat care asigură legătura la cariera Roșia Poieni, drum situat în amonte de Tăul Mare. Se propune amenajarea drumului pe traseul pe care s-a intervenit cu utilajele și motopompele care au asigurat evacuarea apei din baraj.
Din cauza stării tehnice necorespunzătoare a drumului propus spre amenajare, circulația se desfășoară cu dificultate, accesul auto fiind posibil doar cu autovehicule cu tracțiune integrală sau cu autovehicule speciale de teren. Amenajarea drumului de acces va presupune amplasarea de fundație din balast și a două straturi de piatră.
Pe digul lacului a fost descoperită în 1 octombrie 2022 o fisură care a determinat, ulterior, luarea unor măsuri radicale, printre care și golirea aproape complete a lacului situate deasupra localității Roșia Montană, la peste 900 de metri altitudine.
Tot atunci s-a decis și evacuarea parțială a localității până la golirea barajului. După stabilizarea situației, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis autorităților locale o serie de obligații care urmează să fie realizate.
Este vorba, în principal, despre identificarea unor soluții tehnice și implementarea acestora pentru punerea în siguranță pe termen mediu și lung a barajului lacului de acumulare, potrivit adevarul.ro.