luni, iulie 22, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuAiudFOTO Piatră funerară asemănătoare cu a unui pirat îngropat în Sulina, descoperită...

FOTO Piatră funerară asemănătoare cu a unui pirat îngropat în Sulina, descoperită în Cimitirul Ortodox din Aiud. Ce spun specialiștii

Date:

Știri relevante

spot_img

În Cimitirul Ortodox din Aiud a fost descoperită o piatră tombală de dimensiuni mari, cu un craniu stilizat și oase încrucișate. Artefactul, posibil cu semnificație istorică, a fost identificat ca având simboluri asociate cu cavalerii templieri, pirateria și chiar cu reprezentarea religioasă a craniului lui Adam.

În urma săpăturilor pentru amenajarea unui nou spațiu funerar, în Cimitirul Ortodox din Aiud, a fost descoperit un artefact remarcabil.

O lespede de dimensiuni impresionante a atras atenția executanților lucrărilor, fiind considerată un artefact cu posibilă semnificație istorică.

Specialiștii muzeului de istorie au analizat descoperirea și au identificat-o ca fiind o piatră tombală în formă de sarcofag, cu detalii ornamentale remarcabile.

Piatră funerară asemănătoare cu a unui pirat îngropat în Sulina, descoperită în Cimitirul Ortodox din Aiud

“În timpul executării unor lucrări de săpătură în vederea amenajării unui spațiu destinat înhumării, în Cimitirul ortodox, a fost descoperită o lespede de dimensiuni considerabile, care a ridicat semne de întrebare, executanții lucrărilor de săpătură sesizând faptul că este vorba despre un artefact cu posibilă semnificație istorică.

Citește și: Elevii români au construit un satelit care a fost lansat în spațiu cu o rachetă Space X: “Avem pe orbită al doilea satelit”

La o primă analiză efectuată de specialiștii din cadrul muzeului, s-a constatat că avem de a face cu o piatră tombală în formă de sarcofag, profilată, având partea superioară ornamentată cu nervuri în relief și, în extremitatea cu lățime maximă, un craniu uman stilizat ce suprapune două femure încrucișate.

Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în evul mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții.

În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole fiind prezente și pe pietrele funerare, amintindu-le oamenilor de fragilitatea vieții. În zilele noastre, pe lângă utilizarea ca semn de pericol, este îndeobște asociat steagului ce era arborat pe navele care se îndeletniceau cu jaful pe mare, navele de pirați.

În cimitirul multietnic din Sulina se găsește o piatră tombală cu un astfel de motiv ornamental, cunoscută publicului ca aparținând mormântului unui pirat grec, decedat în a doua jumătate a secolului XIX.

Foto FacebookMuzeul de Istorie Aiud

Totuși, în afara acestei semnificații cu notă de senzațional, motivul craniului este regăsit și în arta religioasă creștină, în scena Răstignirii și reprezintă craniul lui Adam, care, conform tradiției, ar fi fost îngropat sub Golgota (Locul Căpățânii, în traducere).

Reprezentarea craniului pe monumente funerare o întâlnim, de exemplu, pe cavoul lui Dobre Nicolau (1821-1894) și Toma Dobrescu (1862-1934), realizat de către acesta din urmă în anul 1895, câte un craniu pe fiecare dintre cele două canate ale uşii de intrare. Cavoul este amplasat în cimitirul Bellu, din București. Se evidențiază astfel semnificația de memento mori sau simbol al morții, în general.

Citește și: FOTO Blocul G2 “Turturica” din Alba Iulia, pus la pământ. Urmează transportul molozului

Artefactul va fi amplasat în spațiul destinat Lapidariului Muzeului de Istorie, situat pe latura de vest a Cetății Aiudului.”, au scris reprezentanții Muzeului de Istorie Aiud pe pagina de Facebook.

author avatar
Valentina Curac
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut