duminică, iulie 7, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieFOTO Piese rare de ceramică romană și mozaicuri de peste 2000 de...

FOTO Piese rare de ceramică romană și mozaicuri de peste 2000 de ani au fost descoperite într-un sit arheologic la Alba Iulia

Date:

Știri relevante

spot_img

Descoperirile arheologice în situl Apulum din Alba Iulia aduc la lumină vestigii impresionante ale unei așezări civile romane. Printre descoperiri se numără un vas “mortarium” unic, un drum roman bine conservat precum și fragmente de mozaicuri, oferind noi perspective asupra vieții în vechiul Apulum.

„Al doilea mortarium descoperit în camera 5 (spațiul domestic afectat de incendiu), unul dintre numeroasele recipiente de acest tip apărute în cadrul cercetării arheologice preventive de la Altip, în așeazarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Din marmură, calcar sau lut, un mortarium era utilizat de romani în gopsodărie pentru măcinare, amestecare sau zdrobire. Denumirea latină a stat la originea cuvântului mortar care semnifică atât un recipient cu același rol (mojar, piuă), cât și materialul de construcție (liant în zidărie, rezultat în urma unui amestec)”, a transmis arheologul Anca Timofan.

Un mortarium era un recipient de bucătărie din ceramica romană antică. Erau “boluri semisferice sau conice, de obicei cu flanșe grele“. Aceste vase prezentau o suprafață internă acoperit cu nisip grosier sau pietriș încorporat, oferindu-le rezistență și funcționalitate în procesele de măcinare, amestecare sau zdrobire a alimentelor.

Ele nu doar îndeplineau o funcție practică, ci și reflectau influența romanizării în tehnici culinare. De asemenea, unele mortarium-uri romane timpurii erau marcate cu ștampile care înregistrau numele olarului, facilitând astfel urmărirea traseului acestor vase între atelierele de producție.

Multe dintre aceste boluri prezentau o gaură mică în apropierea vârfului, cu un scop practic – evacuarea lichidelor. Cu toate acestea, aspectul funcțional era abordat cu creativitate, iar gaura era sculptată artistic pentru a reprezenta gura unui leu, a unui șoarece sau a unui liliac.

O cercetare arheologică preventivă este în desfășurare în zona unei foste tipografii din Alba Iulia, ca urmare a proiectului de construire a unui hotel. Aria investigată se află în partea de sud-est a sitului Apulum, acoperind perimetrul unde au avut loc demolarea tipografiei și a unei hale.

Potrivit Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în cadrul cercetărilor arheologice s-au făcut descoperiri de mare importanță. Printre acestea se numără identificarea unui nou drum roman, o descoperire crucială pentru înțelegerea organizării cadastrale și a tramei stradale din oraș.
De asemenea, s-a dezvăluit o locuință romană și s-au găsit fragmente de mozaic, oferind noi indicii despre modul de viață și arta decorativă din acea perioadă.

Au fost descoperite țigle pentru acoperiș – Foto: Facebook/Anca Timofan

Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic)”, au transmis reprezentanţii muzeului.

Descoperirile arheologice au adus la suprafață o varietate bogată de artefacte, inclusiv ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, fragmente de ștucatură și, în special, fragmente rare de mozaic.

Prelevarea fragmentelor de mozaic- Foto: Facebook/ Anca Timofan


De asemenea, au fost descoperite mai multe piese care au permis reconstituirea unui coș de fum din perioada romană, datând de aproximativ 2000 de ani în urmă.

Podea romană din mozaic- Foto: Facebook/Anca Timofan
Podeaua unei locuințe romane- Foto: Facebook/Anca Timofan

Zona cercetată dezvăluie existența unei importante așezări rezidențiale în Apulum, în special așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina/Municipium Septimium Apulense.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut