marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieFOTO Povestea "episcopului tinerilor" din Blaj, beatificat de Papa Francisc. A murit...

FOTO Povestea “episcopului tinerilor” din Blaj, beatificat de Papa Francisc. A murit de foame în închisorile comuniste

Date:

Știri relevante

spot_img

Ioan Suciu, cunoscut și sub numele de “Episcopul tinerilor”, originar din Blaj, beatificat de Papa în 2019, a fost o figură semnificativă în istoria Bisericii Române Unite cu Roma. El a fost primul episcop greco-catolic din România care a fost arestat de autoritățile comuniste în 1948.

Episcopul Ioan Suciu, unul dintre cei 7 prelați ai Bisericii Greco-Catolice care au fost beatificați de Papa Francisc I în anul 2019, s-a născut în familia preotului unit Vasile Suciu. A fost al patrulea, dintre cei 9 copii, ai familiei părintelui.

Povestea “episcopului tinerilor” din Blaj, beatificat de Papa Francisc

Numit de familie, Nelucu, în tinerețe Episcopul Suciu a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Clubului Sportiv din Blaj. A făcut studiile primare la Blaj (clasele I – III), iar clasa a IV-a primară a făcut-o la Beiuş, din cauza Primului Război Mondial.

În liceu a fost prieten şi coleg de clasă cu Tit Liviu Chinezu, devenit şi el episcop, decedat de asemenea în închisorile comuniste. Prietenia lor a durat până la sfârşitul vieţii, Tit Liviu Chinezu fiind unul dintre cei care i-ai stat la căpătâi în ultimele momente de viață.

A urmat studiile liceale la Liceul „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj. La vârsta de 17 ani s-a hotărât să devină preot.

Citește și: Povestea cutremurătoare a românului care a stat 8 ani la închisoare în China pentru 80 de dolari: „Nu am fost scos din acea cuşcă decât în momentul când am fost dus la tribunal”

În anul 1925, a promovat cu succes examenul de bacalaureat și a fost trimis la Roma, la Colegiul Bizantin „Sf. Atanasie”, alături de prietenul său, Tit Liviu Chinezu, unde a obţinut titlurile de doctor în filosofie şi în teologie.

La 29 noiembrie 1931, a fost hirotonit preot, la Roma și apoi a fost trimis în țară, unde a fost numit profesor de religie şi limba italiană la liceul comercial de băieţi, apoi la Academia de Teologie din Blaj.

”Episcopul tinerilor”

Ioan Suciu era inima și sufletul tinerilor, pe care căuta întotdeauna să-i atragă spre virtute. 

Ioan Suciu, “Episcopul tinerilor”

A fost supranumit ”Episcopul tineretului”, pentru că, după ce studia Biblia cu tinerii, mergea cu ei pe terenul de sport.

Citește și: Dragoș Zaharia, omul care a adus lumină în rândul pacienților cu scleroză, a încetat din viață! A fost fondatorul SPEROMAX 

Astfel, i-a apărut ideea să-i ofere acestui tineret o lectură plăcută, educativă și instructivă. A înfiinţat revista „Marianistul”, care era destinată, în mod exclusiv copiilor și care s-a răspândit în toate şcolile din Ardeal.

Această revistă a fost înlocuită de publicaţia „Tinerimea Nouă”, care se adresa unui cerc mult mai larg de tineri cititori, inclusiv studenții, potrivit newstrack.ro.

Anii de episcopie

În anii de episcopie sub teroarea comunistă, episcopul Ioan Suciu a luptat pentru a proteja şcolile confesionale şi instituţiile Bisericii Române Unite “naţionalizate” de autorităţile comuniste.

El s-a opus cu fermitate comunismului, afirmând că “un singur lucru pe care nu ai voie să-l faci este să fii trădător” și a ales calea sacrificiului, opunându-se ideologiei comuniste.

Citește și: S-a ales noul Consiliu Director al ASCOR Alba Iulia! Cine a ocupat funcțiile pentru mandatul 2023-2025

La 15 mai 1948, cu ocazia centenarului Adunării de la 15 mai 1848 de la Blaj, în prezenţa oficialilor comunişti, episcopul Suciu şi alţi prelaţi nu au avut permisiunea să vorbească.

A fost demis din funcţie în septembrie 1948, dar şi-a continuat activitatea pastorală, deşi a fost arestat şi închis în condiţii dificile. Cu toate acestea, nu s-a lăsat intimidat și a continuat să predice.

În cele din urmă, a fost arestat definitiv în octombrie 1948, în timpul unei vizite canonice, și a fost supus unor tratamente cumplite în închisorile comuniste.

Anii de episcopie în perioada comunistă

A murit de foame în închisorile comuniste 

După arestare, episcopul Ioan Suciu a fost transportat la Securitatea din Sibiu și, ulterior, la Ministerul de Interne din București. Aici a fost închis într-o celulă alături de alți episcopi, printre care Vasile Aftenie, Iuliu Hossu și Alexandru Rusu.

În mai 1950, a fost transferat din nou la București, unde a fost supus unor anchete și torturilor groaznice. Apoi a fost transferat la închisoarea Văcărești și, în octombrie 1950, împreună cu episcopul Ioan Ploscaru, a fost dus la închisoarea Sighetu-Marmației, unde a rămas până în iunie 1953.

Sfârșitul tragic al vieții sale a venit în seara zilei de 26 iunie 1953, când episcopii Ioan Cherteș, Tit Liviu Chinezu și monseniorul Coriolan Tămăian au vegheat la patul de moarte al lui Ioan Suciu.

Citește și: FOTO Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele Munților Apuseni. Aici trăiesc urmașii arhitectului Károly Kós

Episcopul Suciu a fost bolnav de ulcer şi i se refuzase orice îngrijire medicală. Se pare că a murit efectiv … de foame.

Trupul neînsufleţit a fost aruncat într-o groapă comună, fără sicriu. Nu se stie exact unde este mormântul. Din punct de vedere juridic nu a fost judecat şi nu a avut o condamnare, conform historia.ro.

“Episcopul tinerilor”, beatificat de Papa Francisc în 2019

În urmă cu patru ani, România era în atenția presei din întreaga lume, pentru că se bucura de vizita Papei Francisc. Era pentru a doua oară când un Suveran Pontif vizita România, după vizita Papei Ioan-Paul al II-lea cu 20 de ani înainte.

Totodată, era pentru prima oară când un Papă vizita Transilvania. Punctul culminant al vizitei a fost în Transilvania, pe Câmpul Libertății de la Blaj. Locul are o simbolistică aparte. Blajul este centrul spiritual al greco-catolicilor români. 

În 2019, a fost locul în care șapte episcopi greco-catolici martirizați în temnițele comuniste au fost ridicați la cinstea altarelor. Printre ei și Ioan Suciu.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut