Izbucul Tăuz atrage turiști din toată lumea datorită apelor sale ca de smarald. Izbucul e intrarea în cea mai mare peșteră scufundată din România.
Situat în Parcul Natural Apuseni, ochiul de apă ca de smarald este intrarea către cea mai mare peşteră scufundată din România, cu o adâncime de peste 100 de metri.
Povestea Izbucului Tăuz, „ochiul” cu apă ca de smarald: E intrarea în cea mai mare peșteră scufundată din România
Misterul Izbucului Tăuz este dat tocmai de faptul că este imposibil de explorat de către oamenii obișnuiți. Pot intra în peștera plină de apă doar speologi scufundători cu mare experință.
Izubcul Tăuz este situat în comuna Gârda de Sus, în apropierea peşterii Gheţarul de la Scărişoara.
Prin Izbucul Tăuz ies la lumină apele ce intră în subteran prin peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică, după circa 2,5 km.
Citește și: Misterul izvorului cu apă vie din Munții Apuseni din care dacă bei ai crește în înălțime. Ce proprietăți are
Datorită adâncimii sale a fost explorată de unii dintre cei mai mari speologi din Europa. Aici şi-a pierdut viaţa unul dintre exploratorii săi cei mai tenace, un scafandru experimentat din Polonia, speologul polonez Rafal Garski, în 4 octombrie 2002.

Pe aici a trecut în 2009 şi celebrul ”supravieţuitor” Bear Grylls, de la Discovery, când a fost în România. La finalul ”peripeţiilor” din Apuseni a ajuns pe marginea stâncilor sub care se află izbucul şi s-a aruncat de la înălţime în apă.
Din punct de vedere ştiinţific, un izbuc este un izvor cu activitate intermitentă, funcţionând pe principiul sifonului: apa adunată într-un gol carstic iese la suprafaţă în momentul când atinge nivelul cotului sifonului.
Izbucul, cunoscut din anii 80
Izbucul Tăuz este cunoscut din anii 80. În 1984, Florin Păroiu a fost primul scufundător român care a trecut de cel dintâi sifon, e vorba de o scufundare de până la 16 metri după care se iese într-o sală aerată, într-un soi de clopot dar fără stânci în jur.
Locul a fost explorat de diverşi scufundători din Ungaria, Polonia şi Finlanda.
Citește și: În Apuseni, ca pe Muntele Athos! Unde este mănăstirea-cetate care interzice accesul femeilor
În 2014, o echipă de scufundători din Finlanda au trecut pe partea cealaltă a acestui izbuc şi s-au scufundat încă în două sifoane, la o adâncime de 87 de metri.
Un itinerariu extrem de complicat întrucât au avut de mers printr-o peşteră circa 200 de metri, au mai trecut un sifon adânc de vreo 6 metri, au căţărat o cascadă de aproximativ 5 metri înălţime ca mai apoi să se scufunde până la o adâncime de 60 de metri, după vreo alţi 300 de metri parcurşi în galeria din sifonul terminal.
Cel mai frumos izbuc
Accesul către micul ochi de apă este destul de uşor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda Seacă până la izbuc.
Numele vine de la dealul care se află în spate şi care se numeşte local Tăuz şi de la Piatra Tăuzului, stânca ce străjuieşte intrarea în peşteră.
“Este cel mai frumos izbuc din România. Este cea mai frumoasă intrare într-o peşteră scufundată din România. Atât datorită portalului care se află în spate cât şi datorită dimensiunii acestui lac.
De obicei sunt de dimensiune mică şi îngustă. Aici este o zonă largă, de mai mulţi metri. Mai ales când bate soarele vara, arată superb aici”, a declarat Christian Ciubotărescu.
