vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Rusaliile și Moșii de vară 2023: Când se sărbătoresc și cum...

FOTO Rusaliile și Moșii de vară 2023: Când se sărbătoresc și cum se diferențiază

Date:

Știri relevante

spot_img

Rusaliile 2023 și Moșii de vară 2023 – două sărbători distincte cu semnificații aparte. În ciuda confuziei create adesea între ele, aceste sărbători reprezintă momente separate și pline de însemnătate în calendarul creștin.

Rusaliile 2023 și Moșii de vară 2023. Care este diferența dintre Moșii de Vară și Rusalii și pe ce dată pică fiecare dintre ele anul acesta?

Rusaliile 2023

Rusaliile sunt printre cele mai importante sărbători creștinești. În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 Iunie 2023. Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea.

Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.

Există superstiţia potrivit căreia aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Moșii de vară 2023

Moșii de vară sau sâmbăta morților- Foto: CreștinOrtodox.ro

Moșii de vară au loc înainte de sărbătoarea Rusaliilor, mai exact pe 3 iunie 2023, sărbătoare fiind cunoscută și drept Sâmbăta Morților. În această zi are loc pomenirea celor care nu mai sunt printre noi.

În fiecare an, sărbătoarea Moșilor de vară este pomenită în calendarul creștin-ortodox.

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Astfel, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

În Sâmbătă Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Tradiția cea mai cunoscută de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană persoanelor nevoiașe, pentru cei care au trecut în neființă.

Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România, potrivit kanald.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut