luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieAgriculturăGuvernul a decis ce le oferă fermierilor: 100 € pe animal, doi...

Guvernul a decis ce le oferă fermierilor: 100 € pe animal, doi lei pe litrul de motorină. Ce urmează?

Date:

Știri relevante

spot_img

Guvernul a decis ce le dă fermierilor: 100 € pe animal, doi lei pe litrul de motorină. Măsurile sunt un răspuns la protestele recente ale agricultorilor.

Conform unui act adoptat de guvern, fermierii vor primi noi subvenții. De această dată, sunt incluși și crescătorii de animale. Măsurile sunt un răspuns la protestele recente ale agricultorilor.

Guvernul a decis ce le oferă fermierilor: 100 € pe animal, doi lei pe litrul de motorină. Ce urmează?

Până acum, autoritățile au aprobat echivalarea permiselor pentru cei care conduc tractoare, dar și o subvenție suplimentară, de 100 de euro pe hectar, despăgubiri pentru sectorul vegetal.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. 

Citește și: FOTO VIDEO Protest al transportatorilor și fermierilor la Alba Iulia. Cer eliminarea accizei pe motorină și stoparea importurilor din Ucraina

După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal, afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. 

Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivoliță, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Vom analiza azi și actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură în 2024.”

În total, crescătorii de animale vor primi 72 de milioane de euro, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Actul normativ prevede că fermierii să primească 100 de euro pentru vaca de carne și pentru bivolițe. 

Banii sunt o compensare pentru creșterea preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă, după cum au motivat oficialii. Vor primi sprijin financiar și crescătorii de porci și păsări, tot 100 de euro, însă proporțional – pe o formulă de calcul stabilită de UE – asta înseamnă, de exemplu, 100 de euro pentru 3 porci. Termenul limită pentru virarea sumelor este 30 iunie.

În ceea ce privește motorina folosită în agricultură, unul dintre punctele fierbinți formulate de fermieri în timpul protestelor, premierul a declarat că în acest an va fi acordată valoarea maximă posibilă – de 2 lei pe litru.

Citește și: Ce ofertă le face Ministrul Mediului fermierilor? „Putem oferi și mai mulți bani”

După calculul făcut de autorități, fermierii vor primi sub formă de subvenție 25% din costul pe care îl au cu motorina pentru lucrările agricole. În 2023, fermierii au primit 1 leu și 63 de bani pe litru.

Săptămâna viitoare urmează să fie adoptat creditul fermierului, dar şi creditul agricol, care vor închide lista de solicitări pe care guvernanții s-au angajat să le respecte în timpul negocierilor cu fermierii.  

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut