Guvernul le pregătește românilor CNP-ul FISCAL! Autoritățile vor ști ce cumpărături faci și de unde ai bani.
Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislației fiscale, astfel încât gradul de colectare și conformare la plată să crească.
Guvernul le pregătește românilor CNP-ul FISCAL! Autoritățile vor ști ce cumpărături faci și de unde ai bani
Printre altele se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice.
”Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului”, spune proiectul de act normativ.
Recent, premierul Marcel Ciolacu spune că niciun ministru nu mai poate propune modificări fiscale fără să să aibă un acord cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.
Citește și: Aceste tipuri de plombe dentare se vor interzice în UE! În compoziția lor se folosește mercur
El a dat ca exemplu proiectul Ministerului de Finanțe privind CNP-ul fiscal, în baza căruia românii să poată face cumpărături online. Iată că, acest proiect a fost pus în discuție publică și se regăsește pe site-ul Ministerului Finanțelor
Prin acest cod digital ANAF va vedea ce cumpără o persoană, iar mai apoi va putea să verifice de unde are bani, mai ales dacă achiziția este scumpă, prin introducerea unui număr de identificare fiscală.
În felul acesta, ANAF va afla ce cumpără un român. Iar dacă produsele sunt unele scumpe, de lux, atunci Fiscul ar putea verifica persoana respectivă pentru acele produse. Acum există un impozit de 70% pe veniturile nedeclarate iar pentru asta vrea Fiscul să afle cine încalcă legea.
Ce avantaje ai?
Ca să fie încurajați să ceară bonuri cu CNP fiscal, Ministerul de Finanțe se gândește la un sistem de bonificații. Astfel, la finalul anului, statul ar putea să le returneze un procent de până la 5% din banii cheltuiți în aceste domenii de activitate considerate cu risc mare de evaziune.
Sterică Fudulea, antreprenor: „O persoană din Guvernul României aruncă anatema asupra unui domeniu de activ că ar fi presupus cu evaiune fiscală și am văzut că acest domeniu ar fi distrus pe zona de mici producători sau prestatori”.
Ideea ministerului de finanțe este ca mai toți contribuabilii să poată fi identificați pe baza acestui cod fiscal, iar datele să fie atașate conturilor pe care fac achiziții online, dar și cardurilor cu care fac plățile în mod curent.
Claudiu Năsui, deputat USR, fost Ministru al Economiei: „Acum să facă un fel de zăhărel. Adică, dacă îți pui CNP ul fiscal îți dăm niște bani înapoi că să convingă lumea să folosească ascest CNP și într-un final, motivul care este, ei să poată să vadă toate achizițiile dvs. și a celor care se uită la noi acum și să zică: Aaa, ai achiziționat lucruri prea scumpe, spune de unde ai avut bani și dacă nu spui, 70% îți confiscăm din suma pe care tu nu o poți justifica”.
Potrivit legilor fiscale în vigoare, ANAF-ul are evidența veniturilor și cheltuielilor pentru fiecare contribuabil, dar opoziția susține că vor fi verificați oamenii de fiecare dată când cheltuiesc mai mult decât au încasat și că banii vor trebui justificați.
În caz contrar, 70% din suma ce nu poate fi justificată poate fi confiscată. Ministerul de finanțe susține însă că doar cei care nu își plătesc impozitele ar putea fi trași la răspundere.
Proiectul privind CNP-ul fiscal este în dezbatere publică pe siteul Ministerului de Finanțe, iar premierul i-a cerut ministrului Marcel Boloș să vină cu proiectul în guvern abia după ce a obținut susținerea mediului de afaceri.