luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateGuvernul pregătește măriri de taxe pentru anul viitor. Românii care au case...

Guvernul pregătește măriri de taxe pentru anul viitor. Românii care au case și terenuri vor fi cei mai afectați

Date:

Știri relevante

spot_img

Guvernul pregătește măriri de taxe pentru anul viitor. Românii care au case și terenuri vor fi cei mai afectați. Executivul așteaptă ca Banca Mondială să stabilească pragul de la care va crește impozitul pentru case și terenuri.

Diferența majoră în felul în care se vor calcula impozitele pe locuință constă în faptul că proprietarii trebuie să se pregătească să plătească o taxă în funcție de valoarea de piață a imobilului, în loc de criteriul suprafeței, cum este cazul în prezent.

Guvernul pregătește măriri de taxe pentru anul viitor

România colectează din proprietăți doar 0,4% din totalul taxelor. În UE, media este de 2,7%.

Citește și: Ciortea Maria Christina din Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani. A servit comunitatea ca medic pediatru și era mereu „la datorie”

În prezent, 2024, se aplică o cotă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

Cum este în alte țări?

În țările dezvoltate, statul sprijină familiile cu copii. 

De exemplu, în Franţa, o familie cu doi copii cu venit anual de 30.000 de euro net este scutită de impozit pe venit.

O familie cu un copil, care câştigă aceeași sumă anual, plăteşte circa 200 de euro impozit pe venit. Taxele cresc pe măsură ce cresc şi veniturile.

Citește și: Elevii aiudeni i-au vizitat pe vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea. Le-au oferit felicitări pascale și daruri

În Germania, în schimb, familiile pot deduce circa 9.000 de euro din venitul lor anual, putând opta și pentru o alocație fixă de 250 de euro pe lună, pentru fiecare copil.

Cele mai importante măsuri propuse de proiectul de HG:

  • Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.
  • Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat. Tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.
  • Reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari prin reducerea decalajelor de dezvoltare socio-economică
  • Stimulente acordate tinerilor absolvenţi ca să profeseze în școlile din localitățile rurale – acces la locuințe construite pentru personalul din Sănătate şi Învăţământ, sporuri la salariu.
  • Încurajarea si dezvoltarea unor proiecte dedicate zonelor expuse riscului de depopulare prin migrație internă și externă: dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apa curentă, în mediul rural și urbanul mic, accesul la rețeaua de canalizare, dotarea locuinţelor cu baie în rural şi urbanul mic.
  • Construirea de creșe și grădinițe, în special, în orașele cu deficit semnificativ de locuri pentru învățământul preuniversitar.
  • Creşterea accesului la servicii medicale în rural: reînființarea dispensarelor comunale, construirea de centre comunitare integrate, construirea spitalelor regionale, dezvoltarea reţelei de medici de familie în rural.
author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut