Guvernul trebuie să elimine 200.000 de posturi. Iată ce funcții vor dispărea din aparatul bugetar.
După valul de proteste din ultima perioadă, începe un nou război între Stat şi bugetari. Până la sfârşitul acestei luni, Guvernul trebuie să elimine 200.000 de posturi vacante, iar funcţiile de şefi de birouri vor dispărea.
Guvernul va elimina 200.000 de posturi la stat. Ce funcții vor dispărea din aparatul bugetar?
Este şi prima vară în care voucherele de vacanţă vor fi acordate doar celor cu salarii mici. Iar acestea nu sunt singurele schimbări.
Se apropie termenul până la care trebuie să fie finalizat reforma aparatului de stat. Data limită stabilită de Guvern este 30 iunie 2024. Practic, până la sfârșitul acestei luni, Guvernul trebuie să facă toate modificările anunțate, mai exact să taie posturile vacante.
Sunt aproximativ 200.000 de posturi vacante care urmează să fie tăiate până la finalul acestei luni. Totodată, iunie este și singura lună în care vom avea la stat șef de birou, pentru că această funcție va fi dizolvată. Şi asta înseamnă că cei care ocupă această funcție acum vor pierde aproximativ 1.000 lei la salariu.
Citește și: David Popovici e campion european la 100 metri liber. A obținut medalia de aur
Nu se oprește aici reformă administrativă, pentru că este și ultima lună în care toți bugetarii primesc vouchere de vacanță. Guvernul a decis să crească voucherele de vacanță la 1.600 lei, însă se oprește impozit, prin urmare oamenii nu primesc mai mult și, totodată, se face o distincție: nu mai primesc vouchere de vacanță cei care au un salariu net de peste 8.000 lei.
O altă modificare care trebuie să fie făcută până la finalul lunii, vizează funcțiile de conducere. Acestea trebuie să fie reduse la 8% din totalul personalului. Iar dacă ne uităm la ce se întâmplă cu demnitarii, putem să spunem că funcțiile de secretar de stat, de exemplu, trebuie să fie reduse cu cel puțin 25%.
După ce finalizează statul această reformă a aparatului bugetar, mai avem încă o provocare. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, toate sporurile trebuie să fie plafonate la 20%. Asta face dificil procesul de adoptare a noii legi a salarizării bugetare, pentru că, de exemplu, avem în prezent sporuri şi de 80%.
De îndată ce se termină această reformă a aparatului de stat, pe 30 iunie, încep negocierile pentru noua lege a salarizării bugetare.