Lacul din Munții Apuseni a fost ales de HBO pentru filmarea unui reality-show. Lacul împresionează turiștii cu lăcașul sfânt care apare din apa unui lac.
A fost desfăşurare de forţe în România, în zona Lacului Beliş-Fântânele din judeţul Cluj. HBO a filmat, timp de două luni, în perioada august-septembrie 2022, un nou reality-show, în mare secret: The Bridge (Podul, n.red.).
HBO a filmat un reality-show la cel mai misterios lac din Apuseni
„Mare desfăşurare de forţe în România, în zona Lacului Beliş-Fântânele din judeţul Cluj. Timp de două luni, în perioada august-septembrie 2022, s-a filmat un nou reality-show, în mare secret: The Bridge (Podul, n.r.). Este vorba despre un format internaţional de succes, marca Banijay, care debutează astăzi, 11 august, pe platforma de streaming HBO MAX. Dar numai în Ungaria! Deşi echipa de realizare a fost alcătuită în mare parte de români, aventura care a rezultat va putea fi urmărită doar în ţara vecină” au anunțat cei de la paginademedia.ro
Lacul misterios din Apuseni din care se ridică o biserică. Impresionează turiștii
Lacul Beliş – Fântânele se încadrează în categoria lacurilor artificiale de acumulare, fiind localizat la confluenţa dintre Munţii Gilăului (est), Munţii Vlădeasa (vest) şi Muntele Mare (sud), judeţul Cluj.
Are o suprafaţă de 9,8 km pătraţi şi o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Principalul scop al amenajării îl reprezintă producerea energiei electrice, acest baraj asigurând debitul necesar centralei hidroelectrice de la Mărişel.
Între anii 1970 – 1974, satele aflate pe valea Someşului Cald au fost strămutate, oamenii fiind nevoiţi să-și parăsească gospodăriile. În verile secetoase, atunci când debitul lacului este foarte mic, se pot observa ruinele bisericii din Giurcuţa de Jos.
Datorită ei, zona a căpătat o conotație specială, mai ales în lunile secetoase de vară, când apa se retrage și clădirea se înalță ca un miracol din lac.
Biserica din Beliș-Fântânele este singura din țară aflată în întregime pe fundul lacului. Cu toate că a fost înghițită de ape în urmă cu aproape 40 de ani, lăcașul de cult continuă să fie o prezență importantă și emblematică pentru localnici.
Biserica Urmanczy își înalță pereții sub soare doar în zilele toride de vară, când nivelul lacului scade suficient cât să-i permită edificiului să iasă la suprafață. Când nivelul apei este la cote normale, lumea poate remarca episoadele biblice marcante de pe clădirea sfântă.