duminică, martie 23, 2025
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăInternaționalÎncălzirea globală duce la prețuri mai mari pentru alimente în 2025. Unde...

Încălzirea globală duce la prețuri mai mari pentru alimente în 2025. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Încălzirea globală duce la prețuri mai mari pentru alimente în 2025. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri?

Evenimentele meteorologice extreme sunt așteptate să provoace volatilitate în prețurile alimentelor pe tot parcursul anului 2025, avertizează analiștii lanțurilor de aprovizionare, după ce prețurile la cacao și cafea s-au mai mult decât dublat în ultimul an, notează The Guardian.

Încălzirea globală duce la prețuri mai mari pentru alimente în 2025. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

Confirmând temerile că schimbările climatice ar putea duce la penurii alimentare, un studiu realizat de firma de consultanță Inverto a evidențiat creșteri abrupte ale prețurilor pentru mai multe mărfuri alimentare până în ianuarie, corelate cu fenomene meteorologice neașteptate.

Mai multe autorități au declarat 2024 drept cel mai cald an înregistrat vreodată, iar tendința temperaturilor ridicate pare să continue și în 2025.

Potrivit Inverto, această evoluție pe termen lung, marcată de fenomene meteo extreme, va continua să afecteze recoltele regionale, generând creșteri bruște ale prețurilor.

Care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cacao și cafea, cu 163% și 103%, din cauza unui mix de precipitații peste medie și temperaturi ridicate în regiunile producătoare, arată cercetarea.

Prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 56% după ce seceta a afectat grav culturile din Bulgaria și Ucraina, țară care continuă să sufere și din cauza invaziei rusești.

Citește și: Raul Mirică a câștigat medalia de argint la Jocurile Invictus Vancouver și Whistler 2025. Militarul rănit român a dus Drapelul Național în vârful clasamentului competiției

Alte produse alimentare care au înregistrat creșteri semnificative de preț de la un an la altul includ sucul de portocale și untul, ambele scumpindu-se cu peste o treime, și carnea de vită, al cărei preț a crescut cu puțin peste un sfert.

„Producătorii de alimente și comercianții trebuie să-și diversifice lanțurile de aprovizionare și strategiile de achiziție pentru a reduce dependența excesivă de o singură regiune afectată de eșecurile recoltelor”, a declarat Katharina Erfort, de la compania Inverto.

Numărul gospodăriilor afectate de foame, în creștere

În decembrie, guvernul britanic a declarat că criza climatică și inflația prețurilor la alimente duc la o creștere a numărului de gospodării afectate de foame și malnutriție.

Oamenii de știință specializați în climatologie au confirmat că descoperirile Inverto sunt în concordanță cu previziunile lor.

„Evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume vor continua să crească în severitate și frecvență, pe măsură ce temperatura globală continuă să crească”, a declarat Pete Falloon, expert în securitate alimentară la Met Office și Universitatea din Bristol.

„Culturile sunt adesea vulnerabile la fenomene meteorologice extreme, iar în viitor ne putem aștepta la șocuri continue în producția agricolă globală și în lanțurile de aprovizionare, ceea ce va accentua problemele legate de securitatea alimentară”, a avertizat acesta. 

Schimbările climei afectează direct prețurile alimentelor

Max Kotz, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, a declarat că datele arată deja că extremele de temperatură afectează direct prețurile alimentelor.

„Anul trecut am văzut numeroase exemple ale acestui fenomen în timp real. Valurile de căldură extremă din Asia de Est au dus la creșteri semnificative ale prețului orezului în Japonia și ale legumelor în China”, a spus el.

„Și mărfurile de pe piețele internaționale au fost grav afectate. Căldura extremă și seceta din țările vest-africane producătoare de cacao, precum și din regiunile producătoare de cafea din Brazilia și Vietnam, au determinat creșteri puternice ale prețurilor.

Până când emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse efectiv la net zero, extremele de căldură și secetă vor continua să se intensifice la nivel global, provocând probleme și mai mari pentru agricultură și prețurile alimentelor decât cele cu care ne confruntăm în prezent”, adaugă Max Kotz.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS 

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_imgspot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut