vineri, decembrie 6, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleAnimale„Inginerul ecosistemelor” a revenit în România după 175 de ani. Construiește acum...

„Inginerul ecosistemelor” a revenit în România după 175 de ani. Construiește acum baraje vitale în toate regiunile țării

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

„Inginerul ecosistemelor” a revenit în România după 175 de ani. Castorul eurasiatic, cel mai mare mamifer rozător din Europa, a revenit în România printr-un program de repopulare a lacurilor și apelor curgătoare început în 1998.

Specia este extrem de importantă în asigurarea echilibrului ecologic, acțiunile sale fiind folositoare atât în zone secetoase, cât și pentru a preveni eventuale inundații. 

„Inginerul ecosistemelor” a revenit în România după 175 de ani

Potrivit unei analize realizate de InfoClima, organizație din România care mediatizează impactul schimbărilor climatice, situația castorului eurasiatic în România a fost similară cu populațiile din alte regiuni ale Europei și lumii. 

Citește și: Sit arheologic vechi de 8.000 de ani, unic în Europa, distrus de o exploatație forestieră

Din cauza braconajului excesiv, animalul a dispărut de pe teritoriul țării noastre în secolul al XIX-lea. Se consideră că în anul 1823 a fost ucis ultimul breb (castor) din Țările Române, undeva în zona localității Moldova Veche, în prezent, în județul Caraș-Severin. 

Printr-un proiect de colaborare dintre Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și Ministerul Mediului din Germania, între 1998 și 2003 a fost reintrodus în România castorul eurasiatic, respectiv 182 de indivizi, pe râur

ile Olt, Mureș și Ialomița. Acest proces de repopulare a avut succes uriaș, iar specia s-a răspândit natural pe râuri și afluenții acestora și a ocupat tot mai multe teritorii noi.

În perioada următoare, între anii 2009 și 2013, cercetările au estimat existența a 1.500 de indivizi, majoritarea pe cursul râului Olt și afluenții acestuia. 

Datorită eforturilor de conservare, castorul a înregistrat o dispersie rapidă și a colonizat noi areale din România, precum Lunca Dunării, Delta Dunării și lunca inferioară a Prutului (exemplare provenite din populația reintrodusă pe Ialomița), zona de vest și nord-vest a României (Tisa, Someș, Crișuri, Mara, Iza, Vișeu, Lăpuș, Tur, Ier) cu indivizi proveniți din populațiile existente în Ungaria și Ucraina. 

Citește și: Cinci bărbați din Sântimbru au băut, apoi s-au luat la bătaie. Scandalul a fost oprit de polițiști

În ultimii ani, castorul a pătruns și în Moldova, din județul Harghita, trecând cumpăna de ape, a coborât pe Valea Uzului, a continuat dispersia pe Trotuș și a ajuns și colonizat și Siretul.

Specie-cheie pentru echilibrul ecologic

Potrivit mai multor studii, analizate de specialiștii de la InfoClima, castorul este considerat o specie-cheie în lanțul trofic, datorită stilului său de viață și acțiunilor lui în modelarea acestui stil natural. 

Prezența lui într-un număr rezonabil de exemplare asigură echilibru ecologic.

Astfel, obiceiul castorilor de a tăia copaci și arbuști de diferite dimensiuni contribuie indirect la disponibilitatea nutrienților în natură, generați de lemnul mort, care nu se mai regăsește atât de frecvent în zilele noastre, din cauza exploatării intensive a pădurilor, potrivit libertatea.ro.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut