Inteligența Artificială ar putea să o depășească pe cea umană în următoarele 24 de luni. Ce înseamnă pentru omenire?
De la apariția modelelor lingvistice mari – Large Language Models, LLM, pe care se bazează chat-boții de Inteligență Artificială – s-au înmulțit predicțiile referitoare la momentul în care va apărea așa-numita Singularitate.
Inteligența Artificială ar putea să o depășească pe cea umană în următoarele 24 de luni. Ce înseamnă pentru omenire
Unii experți din industrie anticipează că acest eveniment se va produce în câteva decenii. La extrema cealaltă se află directorul general companiei americane Anthropic, care estimează că se va întâmpla în doi sau trei ani.
Singularitatea este punctul critic în care Inteligența Artificială, IA, o depășește pe cea umană și apare Superinteligența Artificială, ASI, un sistem tehnologic cu o cuprindere intelectuală dincolo de a oricărui om.
„Ceea ce am văzut la Anthropic și în afara companiei în ultimele luni mă determină să cred că IA va depăși aproape toți oamenii la aproape toate sarcinile în 2-3 ani”, spunea Dario Amodei, CEO Anthropic, în ianuarie.
El a fondat compania după ce a părăsit OpenAI și a avertizat în iulie 2023 o comisie din Senatul Statelor Unite despre pericolele IA, inclusiv riscurile pe care le prezintă în dezvoltarea și controlul armamentului.
Analiză: Apariția LLM a accelerat predicțiile privind Inteligența Artificială Generală și Superinteligența Artificială
O nouă analiză citată de Popular Mechanics și care include previziunile a 8.590 de oameni de știință, experți și antreprenori de top încearcă să pună în perspectivă estimările uneori confuze privind Inteligența Artificială, urmărind evoluția în timp a acestor predicții.
Această cercetare amplă a fost realizată de un grup numit AIMultiple, care evaluează noile tehnologii utilizând tehnici fiabile de analiză a datelor.
Studiul examinează diferitele praguri ale IA, cum ar fi Inteligența Artificială Generală (AGI) și singularitatea ASI. Cronologia estimată pentru sosirea AGI și a Singularității s-a schimbat fundamental odată cu apariția primelor LLM în ultimii ani.
AGI se referă la sistemele IA cu o inteligență similară celei umane, capabile să realizeze orice sarcină intelectuală pe care o pot efectua oamenii, spre deosebire de ASI, care definește sistemele IA mai inteligente decât orice om.
„Sondajele actuale printre cercetătorii din domeniul IA prevăd AGI în jurul anului 2040. Însă cu doar câțiva ani înainte de progresele rapide ale modelelor lingvistice mari, oamenii de știință o preconizau în jurul anului 2060. Antreprenorii sunt chiar mai optimiști, previzionând acest lucru în jurul anului 2030”, notează Popular Mechanics pe baza analizei citate.
Studiul inventariază motivele pentru care mulți experți cred că AGI este inevitabilă.
În primul rând, e vorba de faptul că, spre deosebire de inteligența umană, inteligența mașinilor nu pare să aibă limite. Deoarece puterea de calcul se dublează la fiecare 18 luni (un concept cunoscut în cercurile de inginerie informatică drept Legea lui Moore), LLM-urile ar trebui să poată atinge relativ rapid un prag de calcule pe secundă care să echivaleze inteligența umană.
În cazul în care atingerea pragului de calcule s-ar lovi de vreo limită tehnologică, atunci computerele cuantice – care nu se bazează pe circuite ce codifică binar informația, ci folosesc qubiți – ar putea, eventual, să ajute la rezolvarea problemei.
Analiză: Legea lui Moore plasează AGI în acest deceniu
Majoritatea experților cred că legea lui Moore va conduce la AGI în acest deceniu.
„Caracteristicile unice ale calculului cuantic pot fi utilizate pentru antrenarea eficientă a rețelelor neuronale, care în prezent sunt cea mai populară arhitectură IA în aplicațiile comerciale. Algoritmii care rulează pe computere cuantice stabile au șansa de a debloca singularitatea”, spune analiza citată în Popular Mechanics.
Cu toate acestea, nu toată lumea crede că AGI este o certitudine absolută. Unii specialiști afirmă că inteligența umană este mai complexă decât ceea ce include definiția actuală a AGI.
De exemplu, sunt experți în IA care consideră că mintea umană are opt tipuri de inteligență, dintre care cea logico-matematică este doar una (alături de ea mai există, de exemplu, inteligența interpersonală, intrapersonală și existențială).
Yann LeCun, pionier al Deep Learning, spune că AGI ar trebui redenumită „inteligență mecanică avansată” și insistă că inteligența umană este prea specializată pentru a putea fi reprodusă.
Studiul din Popular Mechanics sugerează, de asemenea, că, deși IA poate fi un instrument important în realizarea de noi descoperiri, aceasta nu va putea face aceste descoperiri pe cont propriu.
„Mai multă inteligență poate duce la experimente mai bine concepute și gestionate, permițând mai multe descoperiri per experiment. Însă chiar și cea mai bună mașină care analizează datele existente ar putea să nu fie capabilă să găsească un leac pentru cancer”, se afirmă în document.
Deși previziunile individuale ale experților în privința AGI variază pe o perioadă de aproximativ o jumătate de secol, mesajul este clar: societatea umană se va confrunta, inevitabil, cu schimbări incredibile. Dacă aceste schimbări vor fi bune sau rele rămâne o întrebare cu răspuns deschis.