miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleMuzicăIoan Bocșa împlinește, astăzi, 76 de ani! „Zorile se varsă” peste cel...

Ioan Bocșa împlinește, astăzi, 76 de ani! „Zorile se varsă” peste cel supranumit sufletul colindelor românești

Date:

Știri relevante

spot_img

Ioan Bocșa împlinește, astăzi, 13 decembrie, 76 de ani. 

Artistul supranumit sufletul colindelor româneşti s-a născut la Oarda de Jos, județul Alba, unde a avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult în localitatea Cutina, pe râul Sebeş.

Ioan Bocșa împlinește, astăzi, 76 de ani!

„Am avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult la Cutina, la fratele mamei mele, în vechea casă a bunicilor, unde mătușa îmi făcea plăcinte cu magiun și unde aveam foarte pregnant sentimentul (chiar de la cinci-șase ani) că “bine ca la casa noastră nu-i nicăieri”.

Casa aceea izolată arăta ca o fermă americană, ca un ranch, unde găseai toate animalele ce-i sunt de trebuință unui ardelean gospodar – de la boi și cai de tracțiune, la vaci de lapte, cai de călărie, păsări și alte “orătănii”, nemaipunând la socoteală cele două vii, trei livezi, pășunea, râul Sebeș, care trecea prin curte”, își amintea cântărețul de muzică populară.

Citește și: Ioan Bocșa, artistul care împlinește zilele acestea 76 ani, a dezvăluit care a fost cea mai mare supărare a sa: „Am avut un singur necaz”

Dragostea faţă de folclor a dobândit-o încă din copilărie.

Primii spectatori care l-au aplaudat pe micuțul Ioan au fost părinții săi – tatăl său avea o voce deosebită, de tenor, și știa să cânte și la vioară, iar mama sa avea o voce armonioasă.

Pasiunea sa pentru muzica populară s-a concretizat prin absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 1970.

După ce a terminat studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Cluj în 1970, Bocșa a rămas conferențiar universitar la modulul de folclor, a pus temelia Liceului de Muzică din Alba Iulia și a lucrat, 16 ani, în cadrul Inspectoratului Școlar Alba, „bătând cu piciorul Apusenii ca un apostol și cunoscând astfel dascălul de școală, de țară, la el acasă, în bătrânele școli din sate, în clasele cu bănci de lemn de pe vremea austro-ungarilor”.

„Colindele sunt sufletul meu”

Ioan Bocșa este supranumit și „sufletul colindelor românești”.

Rapsodul a catalogat până acum 7.000 de colinde transilvane, dintre care 400 fac acum parte din repertoriul Ansamblului Icoane, pe care l-a înfiinţat în urmă cu aproape 30 de ani.

„Colindele sunt sufletul meu. Doar în Transilvania există şapte mii de colinde”, spunea Ioan Bocşa, care este şi solist de muzică populară ardelenească.

Citește și: Cum îl descriau germanii în 1785 pe Horea, conducătorul revoltei țărănești din Munții Apuseni: „Se ține drept”

Ioan Bocşa are numeroase lucrări de specialitate şi culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numără „Doru’ m-o purtat”, „Ană, zorile se varsă” şi „Câte mândre-am avut eu”, „Cel mai greu titlu pe care l-am primit a fost Ioan Bocşa”

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut