miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuBlajIohannis, în Catedrala de la Blaj: „Avem datoria de a nu îi...

Iohannis, în Catedrala de la Blaj: „Avem datoria de a nu îi uita pe cei care au deşteptat conştiinţa românilor”

Date:

Știri relevante

spot_img

Președintele Klaus Iohannis s-a alăturat la Blaj unui eveniment care marchează 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice. În cadrul discursului, președintele a subliniat importanța păstrării valorilor de iubire a aproapelui, solidaritate și armonie socială în timpurile actuale.

“Este emoţionant acest eveniment special prin care rememorăm atacul nedrept şi nedemn la adresa libertăţii de conştiinţă, care s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani, prin interzicerea de către regimul comunist a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Iohannis, în Catedrala de la Blaj: „Avem datoria de a nu îi uita pe cei care au deşteptat conştiinţa românilor”

Fiind cetăţeni ai unei ţări care a luptat pentru a-şi câştiga democraţia, avem datoria de onoare de a nu-i uita pe cei care au deşteptat conştiinţa de sine a românilor transilvăneni şi pe umerii cărora s-a ridicat la 1918 arcul unităţii noastre naţionale (…).

În toamna lui 1948, la un secol de la Marea Adunare Naţională de la Blaj, arestarea episcopilor greco-catolici Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu a constituit un nou pas din strategia comuniştilor de acaparare a puterii, de îndepărtare a poporului român de destinul său european şi de amputare a tradiţiilor noastre spirituale”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit sursei.

Citește și: Românii, “loviți” de un noul val de scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Cât vor plăti în plus pentru diverse produse și servicii

Preşedintele a adăugat că anul 1948 a fost marcat de lichidarea proprietăţii private şi de prigoana declanşată asupra conducerii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice şi s-a încheiat cu desfiinţarea acesteia.

“Persecuţia declanşată împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice deschidea o nouă fază în asaltul comuniştilor asupra valorilor şi instituţiilor democratice ale ţării: etapa anihilării conştiinţelor şi a suprimării elitelor României. Scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice s-a petrecut, supremă umilinţă, chiar în ziua în care ar fi trebuit să fie onorată contribuţia ei la Marea Unire”, a menţionat preşedintele Iohannis, în alocuţiunea sa susţinută în cadrul evenimentului desfăşurat la Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Preasfânta Treime” de la Blaj.

El a amintit că imediat după Revoluţie, la 30 decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi-a reocupat locul în rândul cultelor, în viaţa religioasă a colectivităţilor şi în dialogul interconfesional din ţara noastră.

“În aceste vremuri foarte complicate în care ne aflăm, iubirea aproapelui, solidaritatea şi armonia socială sunt tezaurul nostru preţios, pe care mă bucur să-l văd întărit prin rugăciune, caritate, respect şi dialog interconfesional. În numele statului român, transmit înalta apreciere Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, contribuţiilor sale la patrimoniul spiritual şi la modernitatea ţării noastre”, a spus Klaus Iohannis, arată sursa.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi a participat la un eveniment comemorativ care marchează 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

Citește și: VIDEO Povestea lui Ion Arion, tânărul care a murit cu tricolorul în brațe sub o ploaie de gloanțe. Comemorat la Teiuș

Miercuri, la Blaj, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” are loc evenimentul “Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănţuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Klaus Iohannis se află în a patra sa vizită la Blaj în calitate de şef al statului, precedentele trei având loc în primul mandat de preşedinte, potrivit Agerpres.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut