joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieIstoria zilei de 1 iunie: Cum a devenit „Ziua Copilului” și când...

Istoria zilei de 1 iunie: Cum a devenit „Ziua Copilului” și când s-a sărbătorit prima oară în România?

Date:

Știri relevante

spot_img

Ziua de 1 iunie este cunoscută drept Ziua Internațională a Copilului, o zi dedicată copiilor și promovării drepturilor acestora.

Istoria Zilei Copilului este mai veche și un pic mai complicată decât ne imaginăm. Prima menționare a unei asemenea sărbători datează din 1857.

Istoria zilei de 1 iunie: Cum a devenit „Ziua Copilului” și când s-a sărbătorit prima oară în România?

Atunci, în a doua duminică a lunii iunie a acelui an, everendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts, a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii.

El a numit această zi „Ziua trandafirului”, deși a fost mai târziu numită „Duminică de flori” și abia apoi Ziua Copilului.

Dar a durat destul de mult, până ca sărbătoarea să se generalizeze pe tot globul. În mod oarecum ciudat, prima țară care a avut o ”zi a copilului”, încă din anul 1920, a fost Turcia.

„Părintele” statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk a confirmat oficial existența acestei sărbători, data ei fiind stabilită pe 23 aprilie.

Citește și: Sărbătoare la Aiud! Elevii Liceului Tehnologic au celebrat Ziua Copilului cu piese de teatru și dansuri populare

Ulterior, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, din august 1925, 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului și a fost proclamată a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor, fără a se impune vreo dată anume.

1 iunie a cucerit mapamondul – cel puțin în parte, din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor, o organizație apropiată de mișcările comuniste.

Astfel la Congresul de la Moscova din 22 noiembrie 1949, Federația a decreta ca în data de 1 iunie a fiecărui an să se sărbătorească, „Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor”, simplificat „Ziua Copilului”.

Când s-a sărbătorit în România?

Așadar, începând din 1950, în statele comuniste din Europa de Est și Centrală, printre care și România, s-a sărbătorit Ziua Copilului pe 1 iunie.

În schimb, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1954 a fost proclamată data de 20 noiembrie ca fiind „Ziua Mondială a Copilului”, diferită de „Ziua Internațională a Copilului” declarată în blocul comunist.

Citește și: Ziua Rezervistului Militar, sărbătorită la Alba Iulia! Ceremonie militară și religioasă în cinstea cadrelor militare: „Reprezentaţi un exemplu de comportament”

Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată și Declarația ONU privind Drepturile Copilului, iar data de 20 noiembrie era confirmată drept „Ziua Mondială a Protecției Copiilor”.

În România, începând cu anul 2017, 1 Iunie a devenit zi liberă legală și se sărbătorește prin activități speciale pentru copii, inclusiv spectacole, jocuri, parade și diverse evenimente educative.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut