marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateIuliu Maniu, comemorat la Vatican! Rolul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş:...

Iuliu Maniu, comemorat la Vatican! Rolul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş: „70 de ani de când marele om politic greco-catolic s-a întors în casa Tatălui Ceresc”

Date:

Știri relevante

spot_img

Omul politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat marţi la Vatican, potrivit Biroului de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

“Marţi, 19 septembrie 2023, în Capela San Colombano din Bazilica Sfântul Petru din Vatican, a fost comemorat marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, la 150 de ani de la naştere şi la 70 de ani de la trecerea la cele veşnice, în data de 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet.

Iulia Maniu, comemorat la Vatican!

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinţia Sa Cristian Dumitru Crişan, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Părintele Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, Părintele Marian Bojor, Vicerector al bisericii San Salvatore alle Coppele din Roma, Părintele Mihai Marina, Paroh al Parohiei Sfântul Gheorghe din Paris, şi Părintele Bogdan Teglaş”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Citește și: Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru culte. Despre ce au discutat

La celebrarea liturgică au asistat şi preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana, preşedintele executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, Raluca Eclemea – consilier diplomatic al Ambasadei României în Italia, Oana Boşca-Mălin – director adjunct al Institutului Cultural Român din Roma (Accademia di Romania) şi mai mulţi credincioşi prezenţi în Cetatea Eternă.

“Când vorbim despre Iuliu Maniu, ne gândim la demnitate, onoare, valori şi credinţă. Se împlinesc 70 de ani de când marele om politic greco-catolic s-a întors în casa Tatălui Ceresc.

Iuliu Maniu a fost aruncat într-o groapă comună, alături de atâţia anonimi, dar şi de atâţia oameni mari ai Bisericii şi ai poporului nostru, în acel cimitir al săracilor.

Acolo, Iuliu Maniu este împreună cu Fericiţii Episcopi Martiri Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frenţiu, Anton Durcovici şi cu atâţia oameni de valoare, care au scris cu sânge o pagină luminoasă pentru Biserica Catolică şi pentru poporul român”, a spus, la finalul oficiului liturgic, episcopul Cristian Crişan.

Fost elev al Blajului şi avocat al Mitropoliei Blajului, Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 – d. 5 februarie 1953) a avut un rol însemnat în realizarea Marii Uniri de la 1918 şi ulterior pentru modernizarea şi democratizarea statului român.

Citește și: Este ora de religie importantă în educația copiilor? Ioan Aurel Pop: „Un popor lipsit de educație este foarte ușor de manipulat!”

La 80 de ani, în 5 februarie 1953, cel denumit şi “Sfinxul de la Bădăcin”, a decedat în penitenciarul Sighet, fiind lăsat să moară de regimul comunist prin înfometare şi lipsirea de îngrijire medicală. Înmormântat în secret în Cimitirul săracilor din Sighet, rămăşiţele marelui om de stat nu au fost descoperite şi identificate cu certitudine până în prezent.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut