Județele Alba și Ilfov, fruntașe în România la numărul de femei care ocupă locuri pe listele electorale.
Tot mai multe femei din România intră în politică, iar cifrele din ultima perioadă arată că numărul candidatelor este în creștere. Cu toate acestea, prezența lor pe locuri eligibile rămâne redusă.
Județele Alba și Ilfov, fruntașe în România la numărul de femei care ocupă locuri pe listele electorale
În acest an, 35% dintre candidați sunt femei, în creștere față de 29,5% la alegerile trecute. Acum câțiva ani, în 2016, procentul era și mai mic, de doar 27,7%.
Această creștere se vede atât la Senat, unde 34,7% dintre candidați sunt femei, cât și la Camera Deputaților, cu un procent de 37%.
Cele mai multe femei care candidează, raportat la numărul total de candidați, sunt în diaspora – 45%. Județele Ilfov și Alba au, de asemenea, un procent mare, 43% și 40%.
În schimb, cele mai puține femei care candidează sunt în județele Timiș, Harghita și Arad, cu un procent de aproximativ 30%. 30% este și procentul pentru București, sub media națională.
Totuși, există o problemă legată de locurile ocupate pe listele electorale: doar 23% dintre femei ocupă primul loc pe liste, ceea ce înseamnă că șansele lor de a fi alese sunt mai mici. Pe locurile doi, trei și patru, procentele sunt ceva mai mari, între 38% și 44%.
De ce avem nevoie de femei în politică? Ei bine, pentru că se reglementează chestiuni care țin de educație, protecție socială, violență sau egalitate de gen.