„Lebenița” de Alba Iulia! O familie din Oltenia cultivă pepeni verzi dulci și zemoși la marginea orașului: „Se coc direct pe câmp”.
O familie cultivă pepeni verzi pe un teren situat la ieșirea din Alba Iulia. Originari din Oltenia, cei doi soți au adus tradiția cultivării lubeniței în Ardeal, oferind localnicilor acces pepeni dulci și zemoși, culeși direct de pe câmp.
„Lebenița” de Alba Iulia! O familie din Oltenia cultivă pepeni verzi dulci și zemoși la marginea orașului: „Se coc direct pe câmp”
„La ieșirea din Alba Iulia, în zona Pârâul Iovului, familia Briceag cultivă delicioșii pepeni verzi (sau “lebenița” cum este denumită în Ardeal) și galbeni.
Născuți în zona Olteniei, unde au învățat toate tainele cultivării pepenilor, cei doi soți duc mai departe tradiția lebeniței departe de locurile natale, făcând din Alba Iulia unul din puținele locuri din Ardeal unde putem vedea cum pepenii se coc direct pe câmp.
Citește și: Fructele și legumele pe care să le mănânci pentru un somn mai bun. Ce spun cercetătorii
Lebenița de aici este proaspătă, fiind culeasă dimineața și scoasă direct la tarabă, vândută la marginea culturii. Are un gust dulce și zemos, iar consumul acesteia aduce multe beneficii pentru organism”, a spus Ion Dumitrel.
Pepenii verzi sunt originari din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu clima caldă. Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani. Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane.
În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, aduși de mauri. Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe.
Încep să fie cultivați de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase, notează Agerpres.
În țara noastră, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532. Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie.
Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care locuiesc pe aceeași stradă, lungă de 9 km! E comparat cu Toscana
Pepenele roșu este o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă bună de vitamina B1, magneziu și potasiu. Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu.
În plus, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina). Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate.