vineri, iulie 19, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateLocul „tropical” din România unde răsuflă aburi și de 56 de grade....

Locul „tropical” din România unde răsuflă aburi și de 56 de grade. Aici dacii cereau ajutorul zeilor

Date:

Știri relevante

spot_img

Locul „tropical” din România unde răsuflă aburi și de 56 de grade. Aici dacii cereau ajutorul zeilor.

Grota cu Aburi din Băile Herculane este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Cernei, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Locul „tropical” din România unde răsuflă aburi și de 56 de grade. Aici dacii cereau ajutorul zeilor

Grota cu Aburi are doar 14 metri lungime, dar te poartă cu gândul prin locuri stranii. Asta pentru că peştera nu a primit întâmplător acest nume.

Peştera răsuflă aburi fierbinţi, de până la 56 grade Celsius, printr-o crăpătură în stâncă.

Vaporii sunt degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretului din stâncă. Interesant este faptul că în grota din judeţul Caraş-Severin drumeţii pot simţi şi un miros puternic de sulf, care este însoţit de bolboroseli înfundate asemănătoare cu fierberea unui cazan în clocot.

Citește și: Louis Vuitton și-a cerut scuze României și a retras de pe piață bluza inspirată de ia românească: „A fost o greșeală”

Emanațiile sulfuroase fierbinți au creat condiții pentru dezvoltarea unui mușchi pe care îl putem găsi doar aici, și anume Philonotis schiliephackei.

Când nu ies aburi denși și calzi cu miros iute de guano, prin deschiderea circulară cu diametrul de peste 2 m se distinge foarte bine fundul avenului, potrivit știridecluj.ro.

Nu se cunoaște cu exactitate istoria grotei, unii istorici susținând că s-a format în urmă cu mii de ani, alții aducând argumente pentru o dată mai recentă, însă cele mai multe mărturii pledează pentru o vechime de 2 milenii.

Ce făceau dacii aici?

Legenda spune că în urmă cu 2.500 de ani, aici se înălța un altar ridicat în cinstea unor zeități păgâne, alături de o serie de statui ale zeilor.

La poalele munților exista un templu, de care este legată o relatare macedoniană, în care se spune că marele rege dac Burebista a venit aici și a cerut ajutorul unei zeițe.

Din grotă a ieșit un fum gros, pământul s-a despicat, iar din adâncurile lui au ieșit patru luptători care au plecat cu regele dac pentru a-l ajuta în luptele cu dușmanii, potrivit pressalert.ro.

Citește și: Se face școală și la țară! Ciugudeanul Mark Hancheș a obținut nota 10 la Matematică, la Evaluarea Națională. Francesca, colega lui, 9.90 la Română

Înaintea ultimei bătălii de la Tapae, când dacii au venit să ceară sprijinul zeiței, grota s-a cutremurat și din interior a ieșit un fum urât mirositor, semn că aceasta le-a întors spatele. După cucerirea Daciei de către romani, zona și-a pierdut din importanta mistică, magia sa fiind înlocuită cu terapia.

Astăzi, Grota cu Aburi este vizitată de turiști din toată țara dornici să admire frumusețea peisajului sau să testeze rolul benefic al aburilor pentru diverse afecțiuni.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut