vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitate“Luna rece", vizibilă pe cerul României de Crăciun: Este ultimul fenomen astrologic...

“Luna rece”, vizibilă pe cerul României de Crăciun: Este ultimul fenomen astrologic din acest an

Date:

Știri relevante

spot_img

Ultima lună plină din 2023 va avea loc pe 27 decembrie la 00:33. Va fi vizibilă aproape toată noaptea și va oferi un spectacol astronomic impresionant.

Luna plină a lunii decembrie ar putea apărea complet rotundă încă de duminică și va continua să lumineze cerul nopții pentru câteva seri, după ce va atinge maximul maxim marți, potrivit Old Farmer’s.

“Luna rece” vizibilă pe cerul României de Crăciun

Pe 27 decembrie se produce faza de Lună Plină, la ora 00:33. În noaptea de 26/27 decembrie Luna răsare când apune Soarele și apune când răsare Soarele, arată datele Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pe tot parcursul săptămânii Luna se vede mai toată noaptea. Luna plină din decembrie este cunoscută și sub denumirea de „lună rece”, un termen inventat de nativii americani – în special poporul Mohawk – cu referire la temperaturile mai reci asociate de obicei cu luna decembrie în emisfera nordică.

Citește și: Vremea, la extreme în ziua de Crăciun: -2 grade în Transilvania, 21 grade în Oltenia

Alte nume pentru ultima lună plină a anului includ „Luna de zăpadă”, „Luna de iarnă” și chiar „Luna când cerbul își depune coarnele”, un semn către faptul că coarnele multor specii de căprioare – inclusiv elan și cerbi – încep să cadă în această perioadă, pe măsură ce sezonul de reproducere se apropie de sfârșit.

Animalele vor crește un alt set, de obicei mai mare, anul viitor.

Văzând spectacolul

Luna plină din această decembrie va fi și prima care va apărea de la solstițiul de iarnă, care a avut loc pe 21 decembrie și marchează cea mai scurtă zi a anului.

Citește și: FOTO Zăpadă de 30 de centimetri într-o comună din Alba: A nins ca în povești cu o zi înainte de Crăciun

„Luna din solstițiul de iarnă ia cea mai înaltă cale de-a lungul cerului și este deasupra orizontului mai mult decât orice Lună – prin urmare, este cea mai lungă noapte”, arată sursa citată.

Și pentru că luna plină rece are loc atât de aproape de solstițiu, nopțile lungi vor oferi oportunități ample de vizionare, potrivit stirileprotv.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut