vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMămăliga toponită, un deliciu specific moțesc. Rețeta autentică de la poalele Apusenilor

Mămăliga toponită, un deliciu specific moțesc. Rețeta autentică de la poalele Apusenilor

Date:

Știri relevante

spot_img

În Munții Apuseni, pe Valea Arieșului, mămăliga toponită este simbolul tradiției culinare moțești. Această rețetă autentică a cucerit nu doar satele pitorești, ci și marile competiții gastronomice, aducând acasă premii bine meritate.

Mămăliga toponită, un deliciu specific moțesc

Pe Valea Arieşului, bucătăresele se laudă cu preparatele lor tradiționale deosebite de cele pregătite în alte părţi ale Transilvaniei, sau ale Apusenilor, sau ale ţării.

De la o vreme, vrednicele gospodine moațe participă la concursurile gastronomice locale dar și naționale, de unde se întorc cu premii şi trofee cucerite pe drept, atăt pentru că gustul bucatelor este desăvărşit, căt şi pentru că reţeta este cu adevărat autentică, originală din Țara Moților.

Citește și: Apel la donații pentru un blănos găsit împușcat la Șard. Are nevoie urgentă de operație

Cum se prepară?

„Se pregăteşte din mălai (făină de porumb), fiert in apă cu sare, brănză (de vacă sau de oaie), jumări (păstrate de la tăiatul porcului), cărnaţi prăjiţi, unsoare (untură).

Se face o mămăligă fiartă bine (se pune de la inceput mai multă apă), după următorul ritual: se pune apa cu sare la fiert, se adaugă făina, se lasă să fiarbă 10 minute, se face cu mestecătoarea (melesteul, făcăleţul, sucitorul) o gaură la mijlocul făinii care incă n-a fiert, se mai lasă 10-15 minute, se crapă in cruce cu mestecătoarea, se lasă iar la fiert 25 de minute şi abia atunci incepe a se amesteca bine, invărtind cu melesteul pe marginea ceaunului, pănă cănd nu mai rămăn cocoloaşe.

Se topeşte untura şi se unge un vas cu ea. Apoi luăm din ceaun mămăligă şi o intindem pe toată suprafaţa vasului, presărăm brănză, intindem untură cu o lingură, presărăm jumări şi cărnaţi prăjiţi, punem iar mămăligă, iar brănză, iar untură, jumări şi cărnaţi şi tot aşa, in pături, ultima fiind de mămăligă.

Se dă la cuptor, iar la sfărşit punem puţină smăntănă deasupra” arată cei de la jurnalul.ro, potrivit apuseni.info.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut