miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMarea Neagră, zguduită de cutremure. Când a fost „marele cutremur” ce a...

Marea Neagră, zguduită de cutremure. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul

Date:

Știri relevante

spot_img

Un al doilea cutremur a avut loc în Marea Neagră în ultimele 10 zile. Nu a fost vorba de un cutremur de mare intensitate, dar în secolul trecut un seism de mare magnitudine a devastat litoralul românesc și cel bulgar.

„În ziua de 28 ianuarie 2024, la ora 18:49:05 (ora locală a României) s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 19.2 km.

Marea Neagră, zguduită de cutremure. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 36 km E de Varna, 64 km SE de Dobrich”, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. 

în urmă cu 10 zile, un nou cutremur a avut loc în Marea Neagră. 

„În ziua de 17 ianuarie 2024, la ora 09:34:05 (ora locală a României), s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 21.2 km”.

Citește și: Cutremur în Marea Neagră! Seismul s-a produs la adâncime mică. Ce magnitudine a avut

Cele două cutremure au fost de mică intensitate. În secolul trecut, un mare cutremur a devastat litoralul românesc.

Cutremurul din 1901, din Marea Neagră (cunoscut în Bulgaria și sub numele de cutremurul de la Balcic) a fost un cutremur cu magnitudinea 7,2, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în estul Capului Kaliakra, la 30 de kilometri (19 mile) de coasta de nord-est a Bulgariei. Șocul principal s-a produs la o adâncime de 15 km și a generat un tsunami de 4-5 metri înălțime care a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

20 de tsunami în 200 de ani

În România, cutremurul a fost resimțit nu numai în toată Dobrogea de Nord, ci și în Oltenia și Muntenia, și chiar în sudul Moldovei.

Cutremurul a fost urmat de un număr mare de replici, care au continuat până în 1905; cele mai puternice au atins magnitudini de 5,5-6,0 pe scara Richter și au fost resimțite și în sudul României, inclusiv în București.

Citește și: Cutremur în România. E al patrulea seism în doar 24 de ore. Ce magnitudine a avut?

După 1905, activitatea seismică pontică a început să se diminueze, deși în anii următori au fost raportate și cutremure slabe și moderate.

Astfel de evenimente sunt rare în Marea Neagră. În ultimii 200 de ani, în regiunea Mării Negre au avut loc 24 de tsunami, dintre care două pe teritoriul Dobrogei.

Cel mai vechi tsunami înregistrat în România datează din anul 104, când orașul Callatis, actualul Mangalia, a fost grav afectat. 

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut