miercuri, octombrie 4, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateMedicamentele s-au scumpit cu 20% în doar o lună. Pensiile cresc cu...

Medicamentele s-au scumpit cu 20% în doar o lună. Pensiile cresc cu 14% într-un an

Date:

Știri relevante

spot_img

Medicamentele comercializate pe piața din România s-au scumpit considerabil, din luna august. De la 1 august, a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Medicamentele comercializate pe piața din România s-au scumpit considerabil începând din luna august. De la 1 august a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Medicamentele s-au scumpit cu 20% în doar o lună

În urma corecţiei, Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%.

Datele oficiale publicate săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, procent neatins de decenii.

Citește și: Statul român pierde 740 milioane € din PNRR pentru sănătate. Rafila vrea să împrumutăm banii. Spitalul Județean Alba, afectat

Dar această corecţia nu este complet acoperită de creşterea oensiilor, anunţată de ministrul Finanţelor, Marcek Boloş, recent. Aceasta ar fi de numai 14%, ar implica un efort bugetar de 16 miliarde de lei.

Pe de aaltă parte, ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, în vreme ce medicamentele se scumpesc acum, nu în trei luni şi jumătate.

În luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele Institutului Național de Statistică.

Prin comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani, conform News.ro.

Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.

Ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).

Citește și: O băutură populară și în România ar conține cofeină cât șase Coca Cola: „E un pericol pentru sănătate”

Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri.

Newsweek România a scris că, la 1 ianuarie, ar urma să se concretizeze cea mai mare creștere a pensiilor din România, de după anul 1989. În scenariul de atunci, procentul de indexare al pensiei era apropiat de cel amintit de Boloș: 16%.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut