Medicii cu prea multe concedii medicale emise, sub „lupa” Casei de Asigurări. S-au dat amenzi usturătoare.
Nu doar Guvernul României are o problemă cu acordarea de concedii medicale, ci această activitate a medicilor a fost pusă sub lupă în acest an cu o mai mare atenție de către structurile de control ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate din România.
Medicii cu prea multe concedii medicale emise, sub „lupa” Casei de Asigurări. S-au dat amenzi usturătoare
Astfel, au fost verificați doar în două luni 485 de medici din toată țara, prescriptori de concedii medicale, selectați după numărul de certificate emise, și au fost aplicate amenzi de peste 570.000 de lei.
Conform Agerpress, citați de formaremedicala.ro, activitatea face parte dintr-o serie de ample acțiuni de control demarate de la începutul anului în domeniul sănătății. Cezar Radu, director general adjunct la Direcția Generală Control și Antifraudă din cadrul CNAS, a precizat pentru agenția de presă că au fost aplicate amenzi cu o valoare totală de peste 100 de milioane de lei doar în primul semestru al anului, în acest domeniu al sănătății.
Vizați au fost furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, însă cauzele sunt generice „disfuncționalități și iregularități”.
Citește și: Analize de laborator, decontate prin Casa de Sănătate, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
Directorul adjunct nu oferă foarte multe exemple concrete de ce înseamnă aceste disfuncționalități, însă din declarațiile sale reiese faptul că au fost sancționate încălcări ale contractelor cu CJAS-urile locale, decontări de sume nejustificate sau prea mari, chiar și în situațiile în care legea nu prevede un plafon.
„Practic, am ajuns la peste 100 de milioane, în ceea ce privește valoarea sancțiunilor. În condițiile în care se constată, în cursul unei acțiuni de control, că s-a încălcat o obligație de către furnizor, lipsa plafonului nu poate fi justificată pentru acele investigații pentru care nu este prevăzută o limită a valorii de contract.
Este o încălcare a obligațiilor contractuale și se aplică sancțiunile, așa cum sunt ele prevăzute de lege. În ceea ce privește sancțiunile aplicate, sunt 100.676.000. (…) Practic, de la 60 și ceva de milioane lei în primele trei luni, am atins nivelul de 100 de milioane.
De fiecare dată când în cadrul unei acțiuni de control se constată abateri de la ceea ce prevede contractul, abateri de la legislație, se dispun măsurile în consecință. Asta nu înseamnă că se asigură imediat și instantaneu disciplinarea tuturor furnizorilor”, a declarat Cezar Radu pentru Agerpres.
Farmaciile, vizate și ele
Și farmaciile au fost vizate în aceeași acțiune de control, fiind aplicate amenzi de circa 132,5 mii de lei pentru că au fost utilizate în mod incorect, în campaniile publicitare, referințe la medicamente care sunt oricum compensate și gratuite, cu excepția simplei informări că ele sunt eliberate de către farmacie.
Mai mult, și Direcția Generală de Control și Antifraudă din cadrul CNAS a verificat 9 case județene și 72 de furnizori de servicii medicale, aplicând sancțiuni de aproape 178 de mii de lei, fără însă a se preciza care au fost abaterile constatate.