joi, aprilie 25, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateMedicii de familie și cei din policlinici continuă protestele. Statul vrea să...

Medicii de familie și cei din policlinici continuă protestele. Statul vrea să le taie finanțarea: „Vom închide cabinetele”

Date:

Știri relevante

spot_img

Medicii de familie și cei din policlinici continuă protestele. Statul vrea să le taie finanțarea cu cel puțin 30%. Aceștia avertizează că vor închide cabinetele medicale.

Medicii de familie și cei din ambulatorii protestează în București, în fața Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mulți și-au anulat programul de lucru și au ieșit în stradă. 

Medicii de familie și cei din policlinici continuă protestele. Statul vrea să le taie finanțarea: „Vom închide cabinetele”

Alte sute de medici și rezidenți protestează în alte orașe ale țării. Specialiștii sunt supărați că li se va diminua bugetul cu peste 30% de la 1 februarie. Ei amenință că își vor închide cabinetele medicale sau vor presta servicii către pacienți doar contra cost. 

Medicii specialiști și medicii de familie nu au mai avut răbdare să aștepte negocierile și încep să protesteze în stradă. 

După ce au protestat două zile la rând în faţa cabinetelor, în faţa ambulatoriilor de specialitate, acum sunt în fața Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a-şi striga nemulţumirile. 

Ei spun că dacă nu se va ajunge la o soluţie vor continua să iasă în stradă şi că vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultații şi investigații medicale. 

Citește și: Angajații români care se vor îmbolnăvi vor avea parte de un nou impozit: Afectează indemnizațiile pentru concediul medical

Dacă de la 1 februarie se va ajunge la această situaţie va fi un dezastru pentru sistemul medical. Viețile bolnavilor cronici vor fi în pericol, mai ales că această categorie de pacienți au nevoie periodic de consultații, tratamente şi rețete compensate. 

Ordinul aflat în lucru la Guvern prevede o scădere a bugetului alocat medicilor de familie cu aproximativ 30% într-o perioadă foarte aglomerată pentru cabinete.

Diminuarea finanțărilor vine pe neașteptate, după ce în vară Guvernul a creat mai multe facilități pentru medicina de familie.

Pe 18 ianuarie, reprezentanții medicilor de familie vor avea o serie de consultări cu reprezentanții CNAS, unde speră că vor reuși să rezolve situația fără ca bugetul destinat medicinei de familie să fie afectat, conform știrileprotv.ro.

Ce bani vrea să dea CNAS medicilor de familie și celor din ambulatoriu

Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.

În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.

Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei, conform romania.europalibera.org.

Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

Cât câștigă medicii de familie și cei din ambulator?

Suma pe care o primește lunar de la CNAS un medic de familie sau un medic specialist din ambulator (policlinică), în baza serviciilor medicale facturate către Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului.

Medicii de familie și medicii specialiști consultați de HotNews.ro spun că, cel mai adesea, factura lunară pentru servicii a cabinetului lor, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ajunge la 20.000 – 30.000 – 40.000 de lei, sumă din care ei trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, în afara salariului lor.

Citește și: Sistemul medical n-are personal: E nevoie de 28.000 de medici şi asistente. Când s-ar putea debloca posturile

Astfel, în funcție de valoarea facturii lunare decontate de CNAS, de numărul de pacienți și de serviciile prestate, și venitul net al medicului ajunge să varieze foarte mult.

Unii dintre medicii care au protestat susțin că rămân, la final de lună, cu un venit net în jurul a 5.000 – 6.000 de lei, alții ajung la 8.000 – 10.000 de lei, iar cei mai norocoși pot ajunge chiar și la 15.000 – 20.000 de lei într-o lună, dacă au mulți pacienți și consultații și facturează un număr mare de servicii către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut