luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMedicul Leon Dănăilă, la ceas aniversar: A împlinit 91 de ani! Secretele...

Medicul Leon Dănăilă, la ceas aniversar: A împlinit 91 de ani! Secretele longevității unui neurochirurg de succes

Date:

Știri relevante

spot_img

Pe 1 iulie, Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 91 de ani. Secretele longevității unui neurochirurg de succes.

O viață dedicată științei, cercetării, dar mai ales un destin dăruit semenilor. Considerat unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa, Leon Dănăilă se numără printre cele 500 de genii ale secolului, potrivit studiului „500 Greatest Geniuses of the 21st Century”.

Medicul Leon Dănăilă la ceas aniversar: A împlinit 91 de ani!

De asemenea, el este primul care a folosit microscopul operator, în 1981, revoluționând chirurgia vasculară și scăzând mortalitatea intervențiilor chirurgicale pe creier de la peste 50% la 4%.

Leon Dănăilă are la activ peste 40.000 de operații și zeci de pionierate în neurochirurgie, performanță de Cartea Recordurilor. El mărturisea: „În creier se intră de mână cu Dumnezeu.”

Originar din Darabani, județul Botoșani, după absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961).

În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul “Gh. Marinescu” din Bucureşti.

Citește și: Povestea geniului neurochirurgiei românești! A operat peste 40.000 de pacienți, dar trăiește la limita sărăciei: “Nu am nimic”

A scris zeci de cărți și tratate de specialitate, iar rezultatele operațiilor pe care le-a efectuat în premieră în România sunt publicate în sute de lucrări științifice.

A înființat prima secție de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din țară, deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator și a construit doar prin eforturile proprii, fără susținerea vreunei autorități, 16 camere de spital şi o sală de operație dotată la cele mai înalte standarde.

Și-a dedicat întreaga viață medicinei și a făcut sacrificii majore pentru a-și finanța singur munca de cercetare, mergând până la a-și vinde propria casă. Tratatul Functional neuroanatomy of the brain, care are peste 2.000 de pagini structurate în trei volume, nu ar fi apărut fără noblețea acestui sacrificiu.

După 62 de ani de neurochirurgie, academicianul Leon Dănăilă își continuă cu pasiune activitatea publicistică și munca de cercetare în biroul său, dincolo de ușa pe care stau inscripționate de decenii aceleași cuvinte: „Dr. Leon Dănăilă – consultații gratuite”.

Secretele longevității

Într-un interviu recent acordat sursei menționate anterior, medicul Leon Dănăilă vorbea despre secretele longevității. Cadrul medical spune că sunt opt factori importanți: sportul, succesul, satisfacția, alimentația sănătoasă, sprijinul moral, bunătatea, credința și somnul.

Este o chestiune complicate, care nu depinde numai de un singur factor. De obicei, oamenii se leagă de alimentație și nu este corect, pentru că sunt mulți alți factori care intervin. Cei mai importanți sunt în număr de opt și o să-i enumăr scurt, fiindcă toți ar putea ridica o mulțime de întrebări legate de probleme specifice. Încep cu sportul, care este foarte important pentru evoluția creierului, dar și pentru recuperarea unor boli. Pe lângă mișcare, alte două elemente importante sunt succesul și satisfacția.

Citește și: VIDEO Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania vor fi puse în valoare! Cât e de veche bazilica descoperită la Alba Iulia

Poți să ții un regim alimentar corect sau să te antrenezi intens, dar dacă activitatea zilnică nu îți aduce satisfacție și succes, atunci se dă totul peste cap. Lipsa acestora duce în cele din urmă la o stare depresivă. S-a constatat că stările depresive pot determina apariția unor boli, chiar și a cancerului.

Eu sunt permanent la curent cu tot ce se întâmplă cu creierul uman și, în plus de faptul că am scris zeci de volume, de 62 de ani operez numai pe creier, ceea ce îmi conferă o experiență bogată cu o mulțime de persoane care au adoptat diferite regimuri de viață”, declara neurochirurgul Leon Dănăilă, potrivit longevitymagazine.ro.

Mesajul medicului pentru români

La ceas aniversar, medicul Leon Dănăilă are și un mesaj pentru românii care își doresc să ajungă la o vârstă longevivă, știri.botoșani.ro.

„Îi sfătuiesc să fie ponderați din toate punctele de vedere, în special cu băutura și mâncarea, pentru că aici apar excesele cele mai mari. Recomand cât mai multă plimbare în aer liber, o alimentație fără multe dulciuri și fără prea multe grăsimi. Nu sunt un om care să impună regimuri de viață drastice, dar pledez împotriva exagerărilor.

Citește și: Un nou medic s-a alăturat Spitalului Orășenesc Cugir. Rîșniță Toma e specialist în chirurgie

Omul are nevoie să bea și puțin vin – până la 150ml/zi, poate să consume și 20-30 g de ciocolată, 2-3 cafele pe zi și puțină carne, cu mențiunea că, odată cu înaintarea în vârstă, consumul de carne trebuie redus cît mai mult.

Carnea conține vitamina B12 și substanțe anti-cancerigene, așa că e benefică și ea, dar nu în cantități mari, pentru că stagnează în tubul digestiv și dezvoltă anumite substanțe de putrefacție nocive pentru organism. Și, nu în ultimul rând, le spun românilor că trebuie să fim mai buni unii cu alții!”, a adăugat Leon Dănăilă.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut