vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMinisterul Mediului dă 70 de milioane de lei pentru montarea de garduri...

Ministerul Mediului dă 70 de milioane de lei pentru montarea de garduri electrificate: Soluție pentru a limita daunele provocate de urși

Date:

Știri relevante

spot_img

Ministerul Mediului vine cu soluții pentru limitarea daunelor provocate de urși. Oferă 70 de milioane de lei pentru montarea de garduri electrificate sau alte dispozitive pentru a ține animalele la depărtare.

Pot lua bani atât persoanele fizice, cât și autoritățile locale. Acolo unde sunt deja montate astfel de sisteme se văd rezultatele.

Ministerul Mediului dă 70 de milioane de lei pentru montarea de garduri electrificate

În Băile Tușnad, stațiune des frecventată de urși, 60% dintre gospodării sunt împrejmuite cu garduri electrificate. Autoritățile locale au montat astfel de dispozitive inclusiv în jurul tomberoanelor din apropierea caselor și blocurilor.

Înainte, urșii veneau în oraș aproape seară de seară.

Citește și: Revin ninsorile: Toată țara este sub cod galben. Avertizarea ANM

Femeie: „Acum suntem liniștiți. Atunci toată noaptea stăteam în gardă, tot timpul”.

R: De cât timp aveți gardurile montate?

Bărbat: „De trei ani”.

R: Sunt eficiente?

Bărbat: „Da. Că nu intră. Simte că pișcă”.

Exemplul ar trebui urmat mai ales în zonele unde sălbăticiunile ajung des. Administrația Fondului de Mediu dă 70 de milioane de lei pentru cumpărarea și montarea de garduri electrificate sau alte dispozitive pentru îndepărtarea animalelor.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Să aplice! Să trimită cereri de finanțare, să solicite sprijinul. În cazul în care fondurile nu vor fi suficiente atunci cu siguranță vom suplimenta bugetul. Perioada de depunere o să fie în luna aprilie”.

Citește și: Rezultatele reprezentantelor județului Alba în Liga a 3-a la primul meci oficial al anului

Se vor putea înscrie atât persoane fizice, cât și administrații publice. De pildă, cei din prima categorie pot lua până la 15.000 de lei.

Butyka Zsolt, primar Tușnad: „100% că o să depunem și noi proiecte. Cine nu are și e în vârstă va fi prioritar. Ne gândim să punem la toată lumea fără excepții”.

Cristian Remus Papp, activist WWF România: „Este un lucru extrem de bun. Sperăm că la implementare să se asigure și cursuri de instalare. Dacă se îngrădesc suprafețe prea mari s-ar crea un efect de barieră în calea deplasării animalelor sălbatice. Deci trebuie gândită foarte bine măsura pentru a nu crea și efecte negative”.

Finanțarea programului este nerambursabilă, iar ministrul Mediului susține că dacă va exista interes va continua și în anii următori.

Citește și: O familie cu un copil de 14 ani a rămas înzăpezită în Valea Cugirului. Au fost salvați de jandarmi

Doritorii trebuie să depună mai multe acte, între care și o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă de ce au nevoie de astfel de sisteme, potrivit știrileprotv.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut