luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăMircea Cărtărescu, premiat cu „Dublin Literary Award”. E una dintre cele mai...

Mircea Cărtărescu, premiat cu „Dublin Literary Award”. E una dintre cele mai importante distincții literare din lume

Date:

Știri relevante

spot_img

Joi, 23 mai, Mircea Cărtărescu a fost premiat cu „Dublin Literary Award”, una dintre cele mai importante distincții literare din lume, informează Institutul Cultural Român.

„Romanul meu, Solenoid, nu există în izolare față de problemele teribile cu care ne confruntăm în lumea de astăzi.

Mircea Cărtărescu, premiat cu „Dublin Literary Award”. E una dintre cele mai importante distincții literare din lume

Dimpotrivă, le dă o voce, în parabole și dileme morale, scrisă în spiritul umanismului intelectual, din iubire pentru umanitate, din compasiune și empatie pentru cei care suferă azi în lume‟, a spus Mircea Cărtărescu, singurul scriitor român recompensat cu prestigiosul premiu, în discursul susținut la ceremonia decernării.

Citește și: Posturi libere în justiția din Alba! Pentru ce funcție poți da concurs și cum te poți înscrie

„Câștigarea Dublin Literay Award este una dintre cele mai semnificative realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine”, a afirmat autorul, unul dintre cei mai traduși și cei mai cunoscuți scriitori români pe plan internațional.

Publicată în Statele Unite în 2022 cu sprijinul ICR, prin programul de susținere a traducerilor TPS (Translation and Publication Support Programme), ediția în limba engleză a apărut la Deep Vellum Publishing.

Romanul a fost inclus printre cele mai valoroase apariții editoriale ale anului și s-a bucurat de apreciere internațională în publicații de prestigiu precum The New York Times, Publishers Weekley, The New Yorker, The Financial Times. În 2023, a primit Los Angeles Times Book Prize for Fiction.

Dublin Literary Award, finanțat exclusiv de Consiliul Local Dublin, este cel mai mare premiu din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză și are o valoare de 100.000 de euro.

Printre câștigătorii recompensați în decursul anilor cu renumita distincție se numără scriitori ca Jim Crace, Colm Tóibín, Orhan Pamuk, Michel Houellebecq sau Herta Müller.

Citește și: O nouă specie de pasăre a fost descoperită pe teritoriul României. De unde provine?

Institutul Cultural Român i-a acordat lui Sean Cotter, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT 2023, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți românești într-o limbă străină, pentru versiunea engleză a romanului Solenoid.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut