marți, februarie 20, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieMisterul cetății Argedava, capitala lui Burebista: Aici s-au descoperit schelete de uriași...

Misterul cetății Argedava, capitala lui Burebista: Aici s-au descoperit schelete de uriași de 5 metri

Date:

Știri relevante

spot_img

Cetatea Argedava, care se află la numai câteva zeci de kilometri de București, ar fi fost cetatea de scaun a regelui Burebista. Localnicii au declarat că în zona cetății s-au descoperit schelete de uriași de până la 5 metri.

Argedava, cetatea despre care se spune că a fost capitala regelui Burebista, impresionează prin descoperirile făcute aici în anii 50. Localnicii relatează că s-au descoperit oseminte de uriași de până la 5 metri.

Misterul cetății Argedava, capitala lui Burebista: Aici s-au descoperit schelete de uriași de 5 metri

Una dintre cetăţile geto-dacice deosebit de importante pentru istoria noastră este Argedava, locul unde se spune că a trăit tatăl regelui Burebista.

Situată la numai câteva zeci de kilometri de Bucureşti, în localitatea Popeşti, cetatea este acum acoperită de pământ pe care cresc de mulţi ani doar bălării.

Istoricul giurgiuvean Emil Păunescu declară că „presupunerea că dava de la Popeşti, oraşul Mihăileşti – Giurgiu –  este cea indicată de Ptolemeu ca Argedava se datorează savantului Radu Vulpe.

Citește și: Legenda cascadei din Ardeal care s-a format din lacrimile oamenilor. De ce au plâns zile în șir

El a efectuat săpături acolo. Este sigur că a fost reşedinţa unei căpetenii getice dar rămâne o ipoteză că este vorba de reşedinţa tatălui lui Burebista”.

Dovada pe care se bazează istoricii în susţinerea ideii că Argedava este cetatea condusă de tatăl lui Burebista constă într-o inscripţie descoperită în Bulgaria.

„În oraşul Balcic, care în antichitate era Dionysopolis s-a descoperit o inscripţie, din păcate incompletă, în care locuitorii îi mulţumeau unui concetăţean care a fost translator şi diplomat în epocă chiar în această cetate a tatălui lui Burebista. Ca atare, în momentul în care Burebista a cucerit toate cetăţile de la Marea Neagră, singura pe care a iertat-o a fost Dionysopolis”, adaugă profesorul Păunescu.

Ar fi fost cetatea de scaun a lui Burebista

Este vorba de decretul datat în jurul anului 48 î.Hr. prin care cetăţenii greci din această cetate îi mulţumeau lui Acornion care a mers într-o solie la Argedava.

Legat de aceste dovezi, sunt istorici care susţin că Argedava ar putea fi chiar cetatea unde a stat Burebista.

Cetatea măsoară 160 de metri lungime de la Nord la Sud, 120 de metri lăţime de la Est la Vest şi are o înălţime de 20 de metri.

Fortificaţiile sunt amplasate în partea de S – SE şi V – SV de Nucet. Este cea mai mare aşezare din epoca bronzului şi a fierului din Sudul României, potrivit adevărul.ro.

Scheletele uriașilor

Însă, Argedava a trezit atenţia opiniei publice mai ales prin relatările localnicilor care susţin că în perioada anilor 50, când aici se făceau săpături arheologice, s-au descoperit scheletele unor oameni uriaşi.

Localnicii spuneau că aceste rămăşite umane erau de aproximativ 5 metri.

„Eu am început să sap aici în 1947 cu echipa de arheologi. Ei au angajat vreo 30 de oameni din sat. Aveam atunci vreo 18 ani, eram cel mai tânăr, şi m-am dus pentru că ne dădeau 400.000 de lei pe zi.

Puteam să cumpăr cu ei doar un kilogram de mălai. Era sărăcie la acea vreme. Odată, după ce am săpat la o adâncime de patru metri, am găsit o glavă (craniu – n.r.) foarte ma­re, cam de vreo două sau trei ori cât al unui om. Le-am spus arheolo­gilor. Șeful era atunci Ro­setti (Dinu V. Rosetti – n.r.).

Ne-a trimis imediat aca­să pe noi, sătenii, şi au săpat doar ei. Oasele le-au pus într-un camion cu prelată. Unde le-au dus, nu ştiu. Am săpat aşa timp de trei ani şi am mai găsit uriaşi. Să zic aşa, aveau vreo patru metri lungime.

Citește și: Legenda Dâmbului lui Gâf din Munții Apuseni, locul unde moții se iubeau cu foc. E celebru în toată lumea

Când gă­seam oasele, arheologii ne tri­miteau a­casă, să nu ve­dem noi ce e acolo. Dar noi ve­deam, că nu eram orbi. Ei uite aşa am dezgropat uriaşi cu mâ­na mea în 1950”, a spus Ioniţă Flo­rea, un localnic, potrivit libertatea.ro.

Cercetătorii nu neagă descoperirile, având în vedere că aceste schelete de uriași nu au fost dezgropate doar la Argedava.

„Nu este în sine de lepădat legenda, deoarece nu numai aici s-a vorbit despre astfel de descoperiri. Din păcate aceste oase de mai mari dimensiuni decât cele normale nu pot fi cercetate pentru că nu se ştie unde sunt. Nu pot nega această ipoteză.

E posibil să fi existat o populaţie cu alte dimensiuni anatomice decât noi, într-o anumită epocă. Sunt aşa numiţii „jidovi”, adică uriaşi. Din păcate sunt relatări, nu avem probe materiale deocamdată”, explică profesorul Păunescu. 

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut