luni, octombrie 14, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMisterul focului viu din România care arde necontenit! Este locul unde oamenii...

Misterul focului viu din România care arde necontenit! Este locul unde oamenii află primii când se cutremură pământul

Date:

Știri relevante

spot_img

Misterul focului viu din România care arde necontenit! Este locul unde oamenii află primii când se cutremură pământul.

Rezervaţia naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiaşu de Jos, pe un suprafaţă de aproape 40 de hectare. Focul Viu are şi o puternică simbolistică religioasă, fiind cunoscut ca un protector al animalelor, însă are şi o semnificaţie negativă, în sensul că flăcările mari anunţă un cutremur.

Misterul focului viu din România care arde necontenit! Este locul unde oamenii află primii când se cutremură pământul

Este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii” din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan.

Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul.

Citește și: Imagini spectaculoase cu prima zăpadă din Europa. A nins în mai multe țări, iar ciclonul a lovit și România

Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen. Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Mărturie stau descoperirile arheologice, cercetările făcute la suprafaţă care au dat la iveală unelte de muncă sau de luptă ce au ca materie primă rocile vulcanice, potrivit adevărul.ro.

Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Flăcările ce ies în mod misterios din pământ pot fi interpretate şi ca un semn de avertizare în caz de seism, spun localnicii.

Ei sunt primii care află când se va cutremura pământul. Flacăra are până la 45-50 cm înălţime, este slab colorată ziua, mai evidentă în amurg, accentuându-i-se intensitatea la coborârea nopţii.

„Focul ăsta este aici poate de mii de ani. Noi de când ne-am născut ne ştim cu el aici. În afară de faptul că este interesant şi că este vizitat de lume, el ne anunţă când va fi cutremur”, spune localnicul Vasile Budeanu.

„La cutremurul din 1977, am văzut ceva… Eu stau chiar la drum, de la mine se vede bine. La cutremure de intensitate mare flacăra focului ajunge până la 7-8 m. Am văzut, n-a durat mult, câteva secunde….”, spune domnul Adrian Ponea.

Citește și: VIDEO Ciclonul Boris a făcut prăpăd în România! Patru morți, zeci de localități inundate. Ciolacu: „Armata, pregătită să intervină”

Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică.

Turiştii prin aceste locuri rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Noaptea, lumina ei se reflectă în pădurea de brad din vecinătate, creând o atmosferă feerică, potrivit zdv.ro.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut