luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMoșii de toamnă 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sâmbăta morților la...

Moșii de toamnă 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sâmbăta morților la români

Date:

Știri relevante

spot_img

Ziua de 4 noiembrie aduce cu ea sărbătoarea Moșilor de Toamnă sau Sâmbăta Morților, o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească. Această dată este specială, deoarece în această zi creștinii ortodocși își aduc aminte și pomenesc pe cei care au părăsit această lume.

În fiecare an, în prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților.

Moșii de toamnă 2023

Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă. În 2023, Moșii de Toamnă sunt în prima sâmbătă din noiembrie, astfel că tradițiile închinate acestei zile vor avea loc pe data de 4 noiembrie.

Așadar, în data de 4 noiembrie, de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților, în toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul. Citeşte întreaga ştire: Moșii de toamnă 2023. Tradiţii şi superstiții de Sâmbăta Morţilor, din noiembrie.

Citește și: România, campioană mondială la Minifotbal! Meciul dramatic a fost decis la penalty-uri

Ce este bine să faci de Moșii de toamnă – tradiții creștine

De Moșii de toamnă, creștinii respectă ritualuri menite să aducă liniște și pace sufletească atât celor care nu mai sunt printre noi, cât și lor înșiși. În cele mai multe zone din țară, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoiașe. Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume.

Citește și: Misiune de succes! Un câine rămas blocat într-un gard metalic a fost salvat de pompierii din Alba Iulia

Ca și în ceilalți ani, și în 2023 tradiția spune că în această zi de Moșii de toamnă, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Potrivit ritualului și rânduielii bisericii, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. Se spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați, potrivit Apuseni.info.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut