joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăNea’ Costică, fierarul cu mâini de aur din Vințu de Jos: “Făcea...

Nea’ Costică, fierarul cu mâini de aur din Vințu de Jos: “Făcea potcoave de rupeau pământu-n două”

Date:

Știri relevante

spot_img

În comuna Vințu de Jos, județul Alba, tradiția meșteșugului se păstrează vie datorită unei figuri remarcabile: Nea’ Costică Zdrenghea. Cunoscut și respectat în rândul localnicilor, Nea’ Costică dă viață metalului prin mâinile sale pricepute.

Numele lui Costică Zdrenghea este bine cunoscut în rândul localnicilor și este menționat cu respect și admirație. Fie că este vorba despre o potcoavă perfect calibrată pentru un cal sau despre un obiect artistic în forjă, mâinile lui Nea’ Costică dau viață metalului într-un mod unic.

Nea’ Costică, fierarul cu mâini de aur din Vințu de Jos

Fierarul își îndeplinește cu mândrie acest rol. Prin meșteșugurile sale, el păstrează vie flacăra tradițiilor breslei fierarilor și potcovarilor, aducând în prezent tehnici și abilități vechi de secole.

Citește și: Victorie impresionantă pentru Miriam Bulgaru în primul tur la Transylvania Open. S-a calificat în optimile de finală WTA 250

„A trecut vremea și tot mai puține sunt animale în comuna noastră. Pe vremuri când se lucra la câmp cu animalele, era nevoie mare să le potcovești. Nu cred că este om, să nu-și aducă aminte de nea’ Costică Zdrengea, potcovarul, care îmblânzea fieru-n forjă. Avea nea’ Costică în curte, un jug de potcovit, realizat din patru stâlpi din lemn de esență tare, înfipţi bine în pământ și legaţi între ei prin contrafişe.

Avea la jugul ăsta niște chingi puternice de și acum îmi aduc aminte, cum lega animale pe sub foale și le ridica de la pământ. Mai avea o forjă, numa îl vedeam cum vine cu fieru-ncins. Scobea nea’ Costică în copite și tăia în ele, ca prin pită, după folosea raspa, o pilă specială pentru potcovărit, iar când aducea potcoava încinsă și o punea pe copita animalului, facea un fum prin curte, (ca popa cu cădelnița)… numa că nu veneau pompierii.

Mirosea prin curte, zici că pârleai porcul. Nu-și pierdeau animale potcoavele ca acum, atât de bine erau prinse, ba din contră, țineau până se toceau sau creștea unghia peste ele. Făcea nea’ Costică, potcoave bune, cu crampoane din vidia, de rupeau pământu-n două”, astfel este prezentat fierarul satului de către polițistul – poet și scriitor – Dan Ioan Groza, conform sursei.

Citește și: Recompensă de 1.000 de euro pentru o pisică dispărută în Alba Iulia. O cheamă Ciuli și este de rasă europeană tigrată

Nea’ Costică a fost tot timpul un om curajos. „Nu-ți era tot una să te învârți pe lângă animalul speriat și legat în jug, el n-avea nici o grijă”, mai spune polițistul.

Figura lui Nea’ Costică Zdrenghea este ca o comoară vie a tradițiilor românești vechi de secole, potrivit Adevarul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut