vineri, iulie 19, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieNemții, motorul economiei în Alba. Mercedes și Bosch domină cu 65% exporturile...

Nemții, motorul economiei în Alba. Mercedes și Bosch domină cu 65% exporturile și importurile din județ

Date:

Știri relevante

spot_img

Economia județului Alba a înregistrat performanțe semnificative în primele patru luni ale anului, cu peste două treimi din valoarea exporturilor și importurilor fiind realizate în parteneriat cu Germania. Alți parteneri principali sunt Italia și Ungaria.

Nemții, motorul economiei în Alba

„Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în 01.01-30.04.2023, situează judeţul Alba pe locul 7 la exporturi şi locul 11 la importuri.

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în această perioadă, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor, au fost: la export – Germania (65,1%), Italia (10%), Ungaria (6,1%); la import – Germania (63,3%), Ungaria (7,6%), Italia (5,9%)”, se arată într-un raport al Direcţiei Regionale de Statistică Alba.

Aportul Germaniei la economia județului este dat aproape în exclusivitate de fabricile Mercedes și Bosch, cu o valoare a investițiilor de peste 500 de milioane de euro și unde lucrează peste 5.000 de oameni.

Citește și: FOTO Ansamblul „Cununa Apusenilor” a fost aplaudat la scenă deschisă, în Grecia. Tinerii au cucerit publicul la Festivalul Internațional de Folclor

În primele patru luni ale acestui an, judeţul Alba a înregistrat exporturi în valoare de peste 1,1 miliarde de euro şi importuri de peste 1 miliard de euro.

Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu aproape 800 milioane de euro, respectiv cu 7,7%, iar importurile cu peste 557 milioane de euro, adică cu 5,8%.

„Mijloace de transport”, pe primul loc la exporturi și importuri

Aproape 60% din structura exporturilor este dată de grupa de mărfuri „mijloace de transport”, în creştere cu 12,8% faţă de perioada corespunzătoare din 2022. Tot „mijloacele de transport” sunt pe primul loc şi în ceea ce priveşte structura importurilor, cu 46,1%, mai mult cu 11% faţă de anul anterior.

Soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv în perioada amintită respectiv de peste 102 milioane de euro.

În raport se mai precizează faptul că, în luna iunie, în Alba, erau 3.348 de angajaţi în agricultură şi silvicultură, 47.129 în industrie şi construcţii şi 49.123 în servicii.

Citește și: 29 august: Dezinsecție în Parcul Municipal din Aiud. Acțiuni pentru combaterea insectelor dăunătoare

Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură (4.489 lei) şi cei din industrie şi construcţii (4.092 lei).

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna iunie poziţionează Alba pe locul 18 la nivel naţional, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător, şi pe locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna iunie, acesta a fost mai mic, respectiv cel brut cu 1.236 de lei, iar cel net cu 651 de lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3.949 lei, potrivit adevarul.ro.

author avatar
Valentina Curac
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut