vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateNuca de Ciugud, în top la nivel european. O fabrică din județul...

Nuca de Ciugud, în top la nivel european. O fabrică din județul Alba procesează 7.000 tone anual: „Cererea e mare”

Date:

Știri relevante

spot_img

În județul Alba, la Ciugud, o fabrică modernă de procesare de nucă a devenit una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniu din Europa Centrală și de Est. Anual sunt procesate mii de tone de nucă.

Batoane, uleiuri procesate la rece și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit chiar și de peste ocean.

Citește și: VIDEO Imagini inedite cu mamiferul ce populează peșterile din Munții Apuseni. 15 caverne, închise publicului

Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.

Zeci de mii de tone pleacă anual de la noi spre alte ţări, iar pomicultorii care s-au orientat și spre procesare și-au dublat profitul.

La Ciugud, în județul Alba, unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din țară, dar și din Europa Centrală și de Est, a investit peste 5 milioane de euro într-o fabrică modernă. Sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.

Citește și: Ministrul Energiei, despre criza energetică: „Nu vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populația nu va suferi”

Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.

Ofertă bogata și pentru cei care vor doar miez de nucă

Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.

Citește și: Târgul de Crăciun de la Sibiu se deschide vineri: Atelierul lui Moș Crăciun, patinoar și roata panoramică, printre atracții

Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.

Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.

Citește și: Cugirul, „magnet” pentru șoferi inconștienți: Doi bărbați, prinși băuți la volan pe străzile orașului

Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria, potrivit știrileprotv.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut