vineri, decembrie 6, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieO armă a dacilor a băgat frica în soldații romani. De teamă,...

O armă a dacilor a băgat frica în soldații romani. De teamă, și-au modificat armurile

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

O armă a dacilor a băgat frica în soldații romani. De teamă, și-au modificat armurile.

Puțini români știu că în țara noastră există un monument care reprezintă o armă a dacilor, falxul dacic, ea fiind o adaptare a coasei. De teama armei, soldații romani și-au modificat armurile.

Dacii au repurtat succese importante împotriva romanilor și cu ajutorul unei arme care s-a dovedit deosebit de eficace. Este vorba despre falxul dacic, care i-ar fi determinat pe romani ca, după războiul de la 101-102, să-şi modifice coifurile şi scuturile.

O armă a dacilor a băgat frica în soldații romani. De teamă, și-au modificat armurile

Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă.

Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu. 

Atât varianta mică, cât și cea pentru două mâini au provocat teroare asupra romanilor în timpul primei invazii romane, dacii câștigând războiul. La următoarea invazie, romanii au modificat căștile soldaților, care au fost întărite cu o bandă metalică transversală pentru a conferi o șansă mai mare de supraviețuire împotriva acestei arme.

Citește și: FOTO Misterul obiectului dacic descoperit la baza unui copac, la Sarmizegetusa. Înfățișează lei, rinoceri și grifoni

Pentru că lama armei era ascuțită doar pe interior, atacul cu o astfel de armă era devastator. Cu toate acestea, falxul utilizat cu ambele mâini lăsa utilizatorul său vulnerabil, deoarece, fiind o armă ce se mânuia cu ambele mâini, războinicul nu prea putea utiliza un scut.

Însă, mânuit cu mare forță, falxul putea despica un coif sau un scut în două prin intermediul unei singure lovituri. În mod alternativ, putea fi folosit ca un cârlig de asediu. Falxul era foarte eficace și împotriva armurii inamicului.

Falxul, sculptat pe Columna lui Traian

Columna lui Traian din Roma prezintă arme dacice capturate ca trofee și include mai multe ilustrații ale falxului utilizat cu ambele mâini. Coloana în sine are o friză elicoidală care spune povestea războaielor dacice. Pe friză, aproape toți dacii au scuturi și, prin urmare, nu puteau utiliza un falx cu ambele mâini.

Din păcate, arma din mâna dacilor care nu purtau scuturi nu poate fi determinată cu certitudine. Scenele de pe columna lui Traian arată, de asemenea, daci folosind falxuri de dimensiuni mai mici.

Monumentul de la Adamclisi, construit de împăratul Traian pentru a comemora victoria romanilor care si-au pierdut viața în atacul dacic din Moesia, se crede că a fost construit de către soldații care au luptat acolo, așa că poate fi mai precis.

Această coloană prezintă patru tipuri distincte de falx, în timp ce scenele de pe Columna lui Traian doar un singur tip care nu seamănă cu nici un falx de pe monumentul de la Adamclisi. 

Citește și: Zile libere 2024, în România: Sunt cinci doar în ianuarie. Lista

Din această cauză, istoricii nu sunt siguri care reprezentare este corectă, dar a fost subliniat faptul că, în cazul în care falxurile de pe Columna lui Traian ar fi fost cele reale, atunci nu ar fi fost nevoie să se modifice armura romană. 

Ambele coloane prezintă dacii fără nici o armură în afară de un scut, deși unii poartă căsti pe scenele de la Adamclisi. Unii istorici cred că armura nu a fost prezentată pentru a diferenția dacii de romani.

Alte surse indică faptul că dacii de pe acest monument au fost supuși romanizării, folosind tactici de luptă romane, iar uneori purtau armură în stil roman. Este probabil că nobilii daci purtau armuri și, combinate cu falxuri, dacii ar fi fost o amenințare formidabilă.

În anul 2008, lângă DN 7, între Simeria și Orăștie, a fost instalat un monument care înfățișează Falx Dacica. Falxul gigantic, de 3,5 metri înălțime, făcut din bronz și alamă, e așezat pe un soclu de 2,5 metri, din armătură cu fier beton, pe care stă scris că monumentul e ridicat în memoria lui “Decebalus”.

Războiele daco-romane

Războaiele daco-romane au fost conflicte deosebit de sângeroase în urma cărora o parte a Daciei a fost cucerită şi transformată în provincie romană.

În teritoriul ocupat a fost declanşat procesul de romanizare, tocmai de aceea aceste războaie reprezintă o pagină deosebit de importantă în istoria românilor.

Citește și: 2023, cel mai cald an din istoria României. Ce record s-a depășit de Crăciun?

În urma războaielor daco-romane din 101-102 d Hr şi 105-106 dHr o parte a teritoriului locuit de triburile dacice a intrat sub dominaţie romană.

Mai precis este vorba despre o zonă aferentă astăzi Transilvaniei, Banatului şi a unei bune părţi a Olteniei dar şi a Dobrogei.

A fost practic un conflict foarte ”mediatizat” la acea vreme, iar împăratul Traian, unul dintre cei mai buni lideri ai Imperiului Roman, a imortalizat aceste conflict pe un monument care şi astăzi se află în capitala fostului Imperiu Roman şi căruia îi datorăm multe informaţii despre războiele dintre daci şi romani.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut