joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleAnimaleO specie de crocodil care trăiește în India se plimba prin munții...

O specie de crocodil care trăiește în India se plimba prin munții României. Ce s-a descoperit și cum arăta

Date:

Știri relevante

spot_img

O specie de crocodil care trăiește în India se plimba prin Munții Făgăraș. Cercetătorii au descoperit fosilele acestei specii în România.

Mai mulți cercetători ai Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca au demonstrat existenţa, pe teritoriul României, a unei specii de crocodil care a trăit aici în trecut şi care astăzi este prezentă în sud-estul Asiei.

O specie de crocodil care trăiește în India se plimba prin munții României. Ce s-a descoperit și cum arăta

“Un grup de paleontologi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (Vlad A. Codrea, Venczel Marton: Laboratorul de Paleotheriologie), Muzeul Ţării Crişurilor Oradea (Venczel Marton) şi Muzeul Brukenthal din Sibiu (Nicolae Trif), a demonstrat existenţa unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României.

Crocodilii din grupul gavialilor vieţuiesc astăzi în sudul şi sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Gavial indian – Foto: reptile-database.cz

Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, aşa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi distinge sunt boturile alungite şi înguste, dotate cu o multitudine de dinţi în şirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică: peştele.

“Pe baza unor dinţi proveniţi din rocile de la Turnu Roşu (fostă Porceşti) cercetătorii specializaţi în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenţi în acea zonă în Paleogen, acum circa 34-48 milioane de ani.

Citește și: VIDEO Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

În acele timpuri, ape calde şi puţin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicaţii munţi care astăzi revin Făgăraşului. 

Dinţii izolaţi de crocodili de acolo au fost colectaţi pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiaţi cu suficientă atenţie. Ei provin de la mai mulţi indivizi, fiind separate pe baza fosilelor existente, cel puţin cinci forme morfologice, potrivit Agerpres.

Pe baza caracterelor particulare, au fost atribuiţi unor forme primitive de gavial, aflaţi pe atunci la începutul istoriei lor geologice”, se mai arată în comunicat.

De ce au dispărut crocodilii din România

Potrivit cercetătorilor, fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanţă cu totul deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezenţa unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migraţii dinspre nord-vestul Africii spre ţinuturile noastre.

“Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoş apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys.

Citește și: Fosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Țara Hațegului. Oasele, vechi de aproximativ 70 de milioane de ani

Dispariţia acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roşu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen şi Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica.

Este cât se poate de limpede că cercetarea fosilelor în România are încă multe aspecte deocamdată neştiute, de dezvăluit. Rezultatele au fost publicate în revista North Western Journal of Zoology”, se menţionează în comunicatul UBB. 

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut