Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, vechi de 80 de ani, se înclină tot mai mult pe zi ce trece. Acest lucru prezintă un real pericol pentru unul din cele mai importante monumente din România.
Obeliscul a fost construit în anul 1937 la inițiativa societății ASTRA și este considerat de mulți istorici ca fiind un monument de o semnificație importantă pentru poporul român.
Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Cetatea Alba Carolina stă să „cadă”
Cu ajutorul contribuțiilor populare, acesta a fost închinat în memoria conducătorilor răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan.
Înclinarea monumentului a fost descoperită de către Cătălin Șuteu, care a realizat o scanare digitală a obeliscului.
Contactat de redacția AlbaPress, Cătălin a declarat că:
„Am aflat mai multe lucruri legate de situația în care se află acum monumentul. În 2017, cu un an înainte de centenar, au fost făcute diferite lucrări și schițe digitale a monumentelor din cetate, și se putea observa de atunci faptul că monumentul a început să se încline, și totuși nimeni nu a făcut nimic.
Situația în care se află obeliscul are mai multe răspunsuri. În primul rând faptul că structura, chiar dacă nu pare, este făcută pe niște piloni de stejar. Odată apa infiltrată, aceasta poate ajunge la fundație și poate începe să mănânce lemnul.
De asemenea, dealul pe care este construit monumentul este unul artificial, ceea ce înseamnă că structura nu beneficiază de siguranța unor straturi de pământ așternute în sute de ani.
Adăugând necunoscute la ecuația obeliscului, în momentul în care au început lucrările pentru renovarea cetății în 2011, lucrările respective au fost făcute într-un mod agresiv.
Luând în considerare și cutremurele recente problema „turnului din Pisa românesc”, devine urgentă”, a declarat pentru albaiulianul.
Călin Șuteu propune realizarea unor schițe digitale o dată la două sau trei luni pentru o monitorizare a fenomenului de înclinare.
„Faptul că obeliscul a început să se încline ar trebui luat în serios. Din momentul în care a început înclinarea, acest lucru nu poate fi oprit, din cauza mărimii și greutății monumentului.
Ca situația să fie ameliorată instituțiile responsabile ar trebui să înceapă niște analize și documentări. O astfel de instituție ar fi Direcția de Patrimoniu care ar putea face o sesizare.
Pentru construcția lui au fost oferite de către societatea „Pietroasa” din Deva atât calcarul de Bapotoc cu care monumentul a fost înălțat cât și trahitul din care soclul a fost construit. Iosif Fekete, cunoscut și ca Iosif Fekete Negrulea a fost sculptorul operelor ce pot fi observate, iar Octavian Mihălțan a fost arhitectul.
Citește și: Petre Daea, de la „grânarul Europei la rușinea Europei”. USR îl acuză de „eșecuri în rafală”
A durat doar aproximativ 2 luni ca obeliscul să fie inaugurat, iar în ziua cea mare de 14 octombrie 1937 au fost de față atât Regele Carol al II-lea al României cât și Mihai, voievod de Alba Iulia.