sâmbătă, decembrie 9, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomiePână când se va aplica subvenția la energie electrică? Ministru: “5 milioane...

Până când se va aplica subvenția la energie electrică? Ministru: “5 milioane de gospodării au plătit factura la curent 35 de lei”

Date:

Știri relevante

spot_img

Ministrul Energiei anunță extinderea schemei de compensare pentru factura la curent până în 2025, conform legislației stabilite până în martie a aceluiași an. În concordanță cu recomandarea Comisiei Europene, se propune o ieșire treptată din aceste scheme de compensare până în 2025.

”Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14 – 15 miliarde de lei. La anul va costa 3 miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, a explicat ministrul conform sursei citate.

Până când se va aplica subvenția la energie electrică?

Sebastian Burduja a fost întrebat sâmbătă la o emisiune de ce statul subvenţionează pentru toată lumea factura la curent electric.

“Schema de compensare plafonare a fost gândită în vârful crizei energetice şi statul român a ales o opţiune mai uşoară. De ce? Există aceste praguri de consum care se pot echivala şi cu praguri de venit. Nu toţi românii săraci consumă cel mai puţin curent electric lunar.

Dar, ca regulă, cu cât ai venituri mai puţine, cu atât şi consumul gospodăriei este mai mic. Şi atunci sigur când ai un consum de sub 100 de kilowaţi oră lunar ai 0,68 de lei kilowaţi oră. Dacă ai peste 300, ai 1,3 lei, adică dublu. Şi de aceea, din criza energetică până azi, cinci milioane de gospodării din România au plătit factura la curent 35 de lei. Un cost rezonabil”, a afirmat ministrul Energiei, arată Digi24.ro.

Citește și: FOTO Aniversare de excepție la Curtea de Apel Alba Iulia: 30 de ani de la înființare sub semnul mărturisirilor din cartea “Memoria Curiae”

El a menţionat că vrea să păstreze această stabilitate deoarece la nivelul consumatorului este important să aibă o cheltuială predictibilă de la lună la lună.

“Vreau să păstrăm stabilitatea pentru sistem, pentru că la nivelul consumatorului de rând e important să ştie că totuşi are o cheltuială cât de cât predictibilă de la lună la lună, iar pentru furnizorii de energie iarăşi e important, pentru că atunci când vii cu o nouă schemă au nevoie de 3-4 luni de zile să îşi updateze, să-şi înnoiască toate sistemele de IT, de facturare şi să nu mai avem ştiri de tipul facturi cu multe zerouri sau cu prea multe zerouri.

Citește și: Cod galben de vreme severă în Alba și alte județe din țară. Vânt cu viteze de 55-65 km/h, viscol și ninsori în zona montană

Erori, pur si simplu ale sistemului pentru că le-au schimbat foarte des. Au fost şapte ordonanţe de urgenţă pentru gestionarea crizei energetice, plus legile de aprobare în Parlament, care au mai dat anumite facilităţi pacienţilor care depindeau de anumite aparate medicale acasă şi iarăşi le-au scăzut acel plafon la 0,68 şi felurite alte beneficii”, a explicat Sebastian Burduja.

Cât va mai funcţiona mecanismul

Întrebat cât va mai funcţiona acest mecanism de subvenţie din partea statului, ministrul Energiei a răspuns:

“E o întrebare bună. Noi avem în legislaţie martie 2025 şi în discuţiile de la Bruxelles de acum câteva săptămâni, acolo am setat ţinta şi Comisia a fost deschisă la chestiunea asta. Ea nu a impus nici acum statelor membre, a făcut doar recomandări ca până în 2025, dar inclusiv anul 2025 să încerce o reducere, o ieşire graduală, să-i spunem din aceste scheme de compensare”, potrivit Digi24.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut