luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateParlamentarii vor să elimine „taxa pe boală”! Concediul medical e impozitat cu...

Parlamentarii vor să elimine „taxa pe boală”! Concediul medical e impozitat cu 10%

Date:

Știri relevante

spot_img

Parlamentarii vor să elimine „taxa pe boală”! Vor să elimine din lege impozitarea cu 10 % a concediilor medicale.  

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament la comisiile de specialitate un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale.

De precizat că măsura, adoptată în decembrie anul trecut, a făcut parte din pachetul de măsuri fiscale asumate de guvernul PSD-PNL, care este susținut în parlament de ce cele două partide, PSD-PNL, plus reprezentanții minorităților naționale. 

Parlamentarii vor să elimine „taxa pe boală”! Concediul medical e impozitat cu 10%

OUG115/2023 este semnată, printre alții, atât de premierul PSD Marcel Ciolacu cât și de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de PNL. Măsura a fost luată de pe o zi pe alta, în termeni fiscali, respectiv a fost adoptată pe 15 decembrie 2023 cu aplicare de la 1 ianuarie 2024.

Astăzi, în Parlament şi comisiile de specialitate, Comisia de buget finanţe şi Comisia de muncă, grupul Partidului Naţional Liberal depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale”, a spus Pauliuc în cadrul dezbaterii ”Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Citește și: Controale ale DSVSA Alba în sectorul produselor alimentare: amenzi de peste 50.000 lei. Ce nereguli au găsit

”Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a precizat senatoarea PNL, potrivit News.ro.

Ea a mai spus că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum ”concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav”.

USR: Tăiem taxele aberante introduse de PNL

Și cei de la USR au anunțat, tot luni, că au depus un proiect de lege care elimină impozitul suplimentar de 10% pe concediile medicale.

Ei afirmă că este o taxă ”inventată” de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de PNL.

”Tăiem taxele aberante introduse de PNL. Începem cu taxa pe boală. Deputații USR Oana Țoiu și Cristian Seidler au depus în Parlament un proiect de lege care elimină impozitul suplimentar de 10% pe concediile medicale.

Taxa inventată de ministrul PNL-ist Boloș se aplică de o lună și a scăzut deja cu 10% veniturile a peste 4.000 de mame, angajate care abia au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc, 25.000 de părinți.

Citește și: DSVSA Alba: Peste 500 de unități din domeniul alimentar, înființate în anul 2023

Toți angajații, în momentul în care-și iau concediu medical, vor primi cu 10% mai puțini bani. Totul, ca să aibă ei bani de pensii speciale. (Pentru care, apropo, în 2024 au alocat 15 miliarde de lei de la bugetul de stat.)

Am semnalat această nedreptate ascunsă de Boloș în OUG de anul trecut și am sesizat Avocatul Poporului să o atace la CCR. Acum, am depus și o lege în Parlament. Nu ne oprim până această aberantă taxă pe boală nu este eliminată. Cerem dezbaterea legii USR care elimină taxa pe boală în regim de urgență sau aprobarea amendamentelor care anulează prevederea din OUG”.

În prezent, primele 5 zile de concediu medical sunt plătite de angajatori, apoi sumele se decontează din fondul asigurărilor de sănătate, la care contribuim toți.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut