duminică, martie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăInternaționalParlamentul European reacționează la șantajul lui Orban: Lasă Ungaria fără vot și...

Parlamentul European reacționează la șantajul lui Orban: Lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde €

Date:

Știri relevante

spot_img

Parlamentul European reacționează la șantajul lui Orban. Parlamentul European va vota pentru a priva Ungaria de drepturile sale de vot în UE, ca sancțiune pentru cum a „negociat” ridicarea veto pentru fondurile Ucrainei.

Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde de euro din cauza șantajului premierului Viktor Orban în privința Ucrainei.

Parlamentul European reacționează la șantajul lui Orban: Lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde €

În Parlamentul European, majoritatea grupurilor politice au convenit asupra unei rezoluții prin care se solicită suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE și o anchetă privind dezghețarea de către Comisia Europeană a 10 miliarde de euro pentru Budapesta luna trecută, potrivit European Pravda.

Cu acordul majorității membrilor Parlamentului European (MEP) – socialiști, Verzi, Partidul Popular European de centru-dreapta, liberal Renew și Stânga – Parlamentul va vota o rezoluție privind Ungaria, joi, 18 ianuarie.

Citește și: Maghiarii fac cozi să alimenteze cu benzină și motorină din România. Ce s-a întâmplat din 15 ianuarie?

Cele două puncte cheie sunt un apel adresat Consiliului UE de a începe procesul de retragere a drepturilor de vot al Ungariei în temeiul Articolului 7.2 din Tratatul UE și un apel de a lansa o investigație parlamentară privind legalitatea deciziei Comisiei Europene de a debloca fonduri de 10 miliarde euro pentru Ungaria în decembrie 2023, până la un proces la Curtea de Justiție a UE, inclusiv.

„De asemenea, trimitem un semnal puternic Comisiei: dacă pur și simplu distribuie miliarde de euro pentru a se sustrage de la dreptul de veto al Ungariei, nu vor scăpa cu asta”, a declarat pentru Euractiv europarlamentarul verde Daniel Freund, unul dintre principalii negociatori ai rezoluției.

Majoritatea parlamentarilor UE au căzut de acord că decizia Comisiei de a aloca fondurile nu s-a bazat pe rezultate în aplicarea reformelor în sistemul judiciar din Ungaria, așa cum susține executivul UE.

Se credea că aceasta a fost o concesie către Budapesta a Bruxelles-ului înainte de summitul UE, care a luat decizia istorică de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova.

Potrivit Euractiv, proiectul final de rezoluție conține și o dispoziție pentru un vot de cenzură față de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dacă organismul executiv al UE deblochează fonduri suplimentare pentru Ungaria.

Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde de euro din fonduri UE ca „recompensă pentru reformele judiciare pe care Budapesta le-a implementat pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la independența justiției țării”.

Dar restul fondurilor blocate – 11,7 miliarde de euro – sunt de așteptat să rămână înghețate din cauza problemelor legate de protecția drepturilor omului, atribuirea de contracte publice și starea libertăților academice din țară.

În paralel, Budapesta așteaptă, de asemenea, să acceseze 10,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi din fondul UE de redresare post-pandemie, care ar trebui să rămână blocate până când Ungaria va implementa o serie de reforme anticorupție.

Orban a început o serie de discuții pentru a bloca fondurile pentru Ucraina sugerând că își va ridica blocajul numai dacă Bruxelles-ul va preda toți banii „înghețați”, care s-ar ridica la 30 de miliarde de euro, ceea ce Parlamentul European a catalogat drept șantaj.

Citește și: Austria și Ungaria, aliați împotriva României la Schengen. Ce cer maghiarii ca să dea „verde” aderării

Săptămâna trecută, Petri Sarvamaa, un membru finlandez al Parlamentului European, a propus să aplice procedura conform Articolului 7-alineatul (2) din Tratatul UE împotriva Ungariei.

Acesta prevede posibilitatea suspendării unor drepturi, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul UE, pentru un stat care a încălcat în mod repetat valorile Uniunii Europene.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut