sâmbătă, decembrie 9, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleCălătoriiPasul Vâlcan, drumul milenar care leagă Transilvania de Oltenia. A fost străbătut...

Pasul Vâlcan, drumul milenar care leagă Transilvania de Oltenia. A fost străbătut de Mihai Viteazul

Date:

Știri relevante

spot_img

Pasul Vâlcan, situat la 1621 de metri altitudine în grupa vestică a Carpaților Meridionali, reprezintă o trecătoare semnificativă din Munții Vâlcanului. Această trecătoare leagă Depresiunea Petroșani de depresiunea subcarpatică Târgu Jiu – Câmpu Mare, cunoscută și sub numele de Depresiunea Olteană.

Trecătoare se află pe granița dintre județele Gorj și Hunedoara, pe drumul Vulcan – Schel – ce străbate partea vestică a Parcului Național „Defileul Jiului”.

Pasul Vâlcan, drumul milenar care leagă Transilvania de Oltenia

Această șosea (nemodernizată) are ca origine sudică Drumul European 79 (DN66) în dreptul comunei Turcinești, pentru a trece apoi prin Schela și Pasul Vâlcan după care coboară în orașul Vulcan. Actual (2013) mai este folosit doar de localnici și, de cei care întrețin linia de înaltă tensiune de 220 kv ce leagă din 1966 Termocentrala Paroșeni – prin Târgu Jiu, de Sistemul Energetic Național. În apropiere spre SE se află pe valea Jiului – Pasul Lainici, spre NNV Pasul Merișor iar spre vest Pasul Jiu-Cerna.

Citește și: Campanie gratuită de sterilizare și microcipare a câinilor cu stăpân din Aiud. Ce trebuie să știi

Pasul Vâlcan a fost folosit în trecut de legiunile romane pentru a ajunge în inima Daciei

„În Antichitate, trecătoarea din munții Vâlcan lega Valea Jiului şi Ţara Haţegului de Oltenia și ar fi fost folosită de o parte a legiunilor romane pentru a ajunge în inima Daciei, la Sarmizegetusa Regia. În toamna anului 1600, pe aici ar fi trecut domnitorul Mihai Viteazul, în fruntea oștirii, pentru a ajunge la Viena. Legenda spune că înainte să ajungă în Pasul Vâlcan, calul domnitorului ar fi murit din cauza efortului, în locul care astăzi poartă numele de Poiana lui Mihai. Se pare că domnitorul ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos.

Citește și: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, în dialog cu Ministrul Sănătății. Despre ce au discutat

În secolul al XIX-lea, Pasul Vâlcan a fost amintit de Jules Verne, în romanul său Castelul din Carpați.

În prezent, Complexul Memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, completează peisajul din Pasul Vâlcan. Acest loc va rămâne un observator natural al cerului, ce taie respirația tuturor celor ce ajung aici”, arată cei de la Discover Hunedoara, potrivit Apuseni.info.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut