duminică, iunie 16, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePatriarhul Daniel vrea salarii mai mari pentru preoți și angajații din biserici....

Patriarhul Daniel vrea salarii mai mari pentru preoți și angajații din biserici. Câți bani câștigă șeful BOR

Date:

Știri relevante

spot_img

Patriarhul Daniel vrea salarii mai mari pentru preoți și angajații din biserici. De asemenea, să mărească și numărul de posturi pentru preoții care primesc o parte din bani din fonduri publice.

Patriarhul Daniel cere autorităților să mărească salariile personalului neclerical din biserici la nivelul salariului minim pe economie. 

Patriarhul Daniel vrea salarii mai mari pentru preoți și angajații din biserici. Câți bani câștigă șeful BOR

Premierul a promis că va sprijini mai mult cultele religioase.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române solicită Guvernului să pună în aplicare ordonanta 16 din 7 martie prin care salariul personalului neclerical din biserici să crească la nivelul salariului minim pe economie. Îngrijitorii și cei care cântă în biserici primesc acum în jur de 2300 de lei brut.

Citește și: O țară din UE a interzis temele pentru acasă: „Vorbim despre dreptul elevului la odihnă”. Părinții nu sunt de acord

Patriarhul Daniel: „Așteptăm cu speranță concretizarea creșterii salariale pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie. Totodată folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze legea cadru astfel încât să se majoreze de la 30% la 40%, procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.”

În momentul de față, preoții primesc sprijin salarial de la stat: 65% sau 80%, în funcție de veniturile bisericii. Restul și-l asigură din fondurile parohiei. Patriharul Daniel susține că cei din mediul rural nu se pot finanța.

Potrivit secretariatului de stat al Cultelor, în România lucrează 18581 de preoți. Dintre aceștia, 101 au funcții asimilate demitarilor, cum ar fi miniștri, parlamentari și primesc un salariu între 23.000 și 18.000 brut, plătit în întregime de stat.

Patriarhul, de exemplu, are 23.920 brut.

Unii preoți au funcții de conducere cum ar fi secretar patriarhal, inspector bisericesc sau stareț. Aceste funcții sunt asimilate profesorilor, iar în funcție de grad și vechime au un salariu între 6872 și 4235 brut. Cei mai mulți preoți au funcții de execuție, adică preoții cu parohii. Și în cazul lor se ține cont de vechime și au salariu între 5500 și 4000 brut.

Citește și: Ce este Zăpada Mieilor? După temperaturile de vară, s-a așternut peste tot în Munții Apuseni: Legătura cu Dochia

Sunt și preoți care au salarii mai mici. De plidă, cei care lucrează în spitale sau penitenciare ori sunt asimilati personalului TESA. Statul român sprijină și biserica din Republica Moldova. 314 preoți care slujesc peste Prut primesc o parte din salariu din România.

Potrivit Secretariatului de Stat al Cultelor, aproximativ 21.000 de lucratori neclericali iși primesc salariul de la stat, restul sunt platiti din fondurile proprii ale parohiilor. Cum ar fi cei care vând lumânări, membrii corului sau dascălii.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut